Najjača kiša meteora u ovom vijeku desiće se na Đurđevdan

GS
Najjača kiša meteora u ovom vijeku desiće se na Đurđevdan

Dok se Zemlja kreće oko Sunca, nailazimo na dijelove prašine i krhotina sa kometa i asteroida. Tako se rađaju meteorske kiše, periodi kada se broj zvijezda padalica koje ćete vidjeti dramatično povećava.

Pred nama je faza prolaska kroz jedan put pun svemirskih krhotina, koji je za sobom ostavila Halejeva kometa. Ona stvara kišu meteora Eta Akvarid, jednu od najbolje vidljivih sa naše južne hemisfere.

Ovogodišnji prikaz poklapa se sa mladim Mjesecom što znači da će nebo biti dodatno mračno u satima prije zore – a to su savršeni uslovi da se posmatraju dijelovi čuvene komete kako padaju. Halejeva kometa približi se Suncu, pa tako i našoj planeti u prosjeku svakih 76 godina, i provela je hiljade godina na svom trenutnom putu. Svaki put kada prođe kroz unutrašnjost Sunčevog sistema, kometa ostavlja za sobom prašinu i gas. Ova prašina se polako širi svemirom, obavijajući orbitu komete širokim slojem krhotina, piše Sajens Alert.

Zemlja prolazi kroz te krhotine dva puta godišnje, kada se dešavaju dvije poznate kiše meteora. U oktobru je kiša meteora Orionid, koja je vidljiva sa obje hemisfere. Kiša koja dostiže vrhunac početkom maja – meteorska kiša Eta Akvarid je bogatija. Veći dio vremena Zemlja prolazi kroz svojevrsno "predgrađe" toka kojim se kretala kometa koja nam je ostavila svoj bogati "rep". Otprilike šestog maja, Zemlja se kreće kroz najgušći dio toka, a Eta Akvarid dostiže vrhunac. Eta Akvarid je relativno slabo poznata kiša meteora iz jednostavnog razloga – najbolje se vide sa južne hemisfere i veoma ih je teško posmatrati sa lokacija sjeverno od Ekvatora. Eta Akvarid da kažemo sipa 20 do 30 meteora na sat. Međutim, meteori ne dolaze jednakom brzinom.

Naučnici koji su modelirali i istraživali ponašanje Eta akvarida u posljednjih nekoliko decenija pronašli su primamljive nagovještaje da bi ove godine moglo doći do značajnog povećanja broja lijepih nebeskih prikaza, odnosno zvijezda padalica. Oni sugerišu da bi se meteorska kiša

Eta Akvarid 2024. mogla pokazati kao najjača u čitavom 21. vijeku, prenosi "Politikin magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana