Astronautima ispala torba sa alatom, može da se vidi sa Zemlje (FOTO)

GS
Foto: Ilustracija

Svakome se desilo da dok popravlja stvari po kući ispusti čekić, ispadne mu šrafciger ili obori torbu sa alatom. Kada, međutim, popravljate nešto u svemiru, to znači da možete da se oprostite sa alatom, mada ćete zabaviti neke astronome koji će, dok budu posmatrali noćno nebo, primijetiti čudan objekat.

„Mesec, Mars, Saturn, torba sa alatom, Jupiter… Ček, ček. Šta bi ono?“, vjerovatno će biti reakcija astronoma kad ubuduće budu gledali u noćno nebo i vide čudnu torbu kako kruži oko Zemlje.

Razlog su Jasmin Mogbeli i Moral O’Hara koje su 1. novembra izašle iz Međunarodne svemirske stanice da obave popravke kada im je ispala torba sa alatom.

Picture taken fromspace onboard the @Space_Station by @JAXA_jp astronaut @Astro_Satoshi

EVA #89 lost tool bag
cc @AstroJaws @lunarloral @AstroAnnimalExpedition70 ISS pic.twitter.com/LSMXL3aQ44

— Riccardo Rossi - IU4APB - @AstronautiCAST co-host (@RikyUnreal) November 7, 2023

Njih dvije su popravljale mehanizam koji omogućava solarnim panelima da prate položaj Sunca i okreću se prema njemu.

„Tokom popravke, jedna torba sa alatom je izgubljena. Torba je uočena je pomoću spoljnih kamera ali će, pošto je procijenjeno da ne predstavlja rizik po stanicu, najvjerovatnije ostati da ‘pluta’ u svemiru i da se zajedno sa stanicom okreće oko Zemlje“, navode iz Nase.

Bijela torba je iznenađujuće blještava i posmatrači bi mogli da je spaze sa dvogledom. Njena vizuelna magnituda je šest, prenosi RTS.

Da bi spazili torbu, posmatrači treba da nađu Međunarodnu stanicu, treći po blještavosti objekat na noćnom nebu. Torba će se kretati dva do četiri minuta ispred stanice.

Japanski astronaut Satoši Furukava spazio ju je prošle nedjelje dok je preletjela iznad planine Fudži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana