Најмлађа особа на свијету која је створила нуклеарну фузију VIDEO

Гинисова књига рекорда
Foto: Принтскрин

Са минијатурном поставом изграђеном у гаражи куће његових родитеља, Џексон Освалт (13) је ушао у Гинисову књигу свјетских рекорда 2021. као најмлађа особа која је икада створила нуклеарну фузију

На свој 13. рођендан 2018. године, Џексон Освалт је успеио да споји два атома деутеријума својој породичној кући у Мемфису, Тенеси, САД. Џексон је користио фузор да судари атоме деутеријума, стабилног изотопа водоника, да би постигао нуклеарну фузију.

Тејлор Вилсон, самоуки нуклеарни физичар, који је такође у младости постигао нуклеарну фузију је инспирисао малдог физичара Освалта.

Како је идеја о остваривању нуклеарне фузије унутар обичног домаћинства изгледала немогуће, Џексонова породица и пријатељи у почетку нису разумјели шта он покушава да уради.

Многи су мислили да је његов пројекат помало необичан, али Џексон је наставио упркос сумњама и на крају показао свом блиском окружењу да су његови планови не само стварни, већ и добро осмишљени.

“Изградња фузора је веома опасан процес, углавном због високе струје која се користи у реактору. Температура у мом фузору варира, али је отприлике 100 милиона степени“, рекао је 13-годишњи Освалт.

“Успио сам да користим струју да појачам два атома деутеријума заједно тако да се споје у атом хелијума 3, који такође испушта неутрон који може помоћи да се загрије вода и окрене парна машина, а која заузврат генерише електричну енергију”, описао је Џексон.

Сада, са 15 година,(2021.године) Џексон више не спроводи експерименте тако често, јер је одлучио да тражи своју „сљедећу најбољу ствар“.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана