Najmlađa osoba na svijetu koja je stvorila nuklearnu fuziju VIDEO

Ginisova knjiga rekorda
Foto: Printskrin

Sa minijaturnom postavom izgrađenom u garaži kuće njegovih roditelja, Džekson Osvalt (13) je ušao u Ginisovu knjigu svjetskih rekorda 2021. kao najmlađa osoba koja je ikada stvorila nuklearnu fuziju

Na svoj 13. rođendan 2018. godine, Džekson Osvalt je uspeio da spoji dva atoma deuterijuma svojoj porodičnoj kući u Memfisu, Tenesi, SAD. Džekson je koristio fuzor da sudari atome deuterijuma, stabilnog izotopa vodonika, da bi postigao nuklearnu fuziju.

Tejlor Vilson, samouki nuklearni fizičar, koji je takođe u mladosti postigao nuklearnu fuziju je inspirisao maldog fizičara Osvalta.

Kako je ideja o ostvarivanju nuklearne fuzije unutar običnog domaćinstva izgledala nemoguće, Džeksonova porodica i prijatelji u početku nisu razumjeli šta on pokušava da uradi.

Mnogi su mislili da je njegov projekat pomalo neobičan, ali Džekson je nastavio uprkos sumnjama i na kraju pokazao svom bliskom okruženju da su njegovi planovi ne samo stvarni, već i dobro osmišljeni.

“Izgradnja fuzora je veoma opasan proces, uglavnom zbog visoke struje koja se koristi u reaktoru. Temperatura u mom fuzoru varira, ali je otprilike 100 miliona stepeni“, rekao je 13-godišnji Osvalt.

“Uspio sam da koristim struju da pojačam dva atoma deuterijuma zajedno tako da se spoje u atom helijuma 3, koji takođe ispušta neutron koji može pomoći da se zagrije voda i okrene parna mašina, a koja zauzvrat generiše električnu energiju”, opisao je Džekson.

Sada, sa 15 godina,(2021.godine) Džekson više ne sprovodi eksperimente tako često, jer je odlučio da traži svoju „sljedeću najbolju stvar“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana