Могуће повећање нивоа мора за више од једног метра до краја вијека

Срна
Могуће повећање нивоа мора за више од једног метра до краја вијека

ЛОНДОН - Ниво мора на планети расте брже него што је предвиђано и до краја овог вијека могао би да се повећа за више од једног метра, ако не дође до смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, показали су резултати истраживања у којем је учестовало више од стотину стручњака.

На основу нових сазнања о осјетљивости климе и топљењу леда у поларним областима, стручњаци тврде да градови у приобалним подручјима на планети треба да буду спремни за пораст нивоа мора, који би, како истичу, могао да се повећа и за пет метара до 2300. године, односно, раније него што су то предвидјеле УН, пише “Гардијан”.

Глобални пораст нивоа мора од неколико метара погодио би многе градове на обалама, као што су Мајами, Њујорк, Александрија, Венеција или Банкгкок, а неки од таквих градова би усљед тога можда морали да буду потпуно напуштени јер их није могуће одбранити, каже један њемачки стручњак.

Како наводи “Гардијан”, према најгорем сценарију, који подразумијева повећање емисије гасова са ефектом стаклене баште и глобални пораст температуре од 4,5 степени Целзијуса у односу на прединдустријско доба, ниво мора ће до 2100. године порасти за 0,6 до 1,3 метара у односу на тренутни ниво, па би без домова могле остати стотине милиона људи.

Поређења ради, ако човјечанство успије да смањи емисију угљен-диоксида и раст температуре задржи на два степена Целзијуса, пораст нивоа мора износио би подношљивијих пола метра.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана