Moguće povećanje nivoa mora za više od jednog metra do kraja vijeka

Srna
Moguće povećanje nivoa mora za više od jednog metra do kraja vijeka

LONDON - Nivo mora na planeti raste brže nego što je predviđano i do kraja ovog vijeka mogao bi da se poveća za više od jednog metra, ako ne dođe do smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, pokazali su rezultati istraživanja u kojem je učestovalo više od stotinu stručnjaka.

Na osnovu novih saznanja o osjetljivosti klime i topljenju leda u polarnim oblastima, stručnjaci tvrde da gradovi u priobalnim područjima na planeti treba da budu spremni za porast nivoa mora, koji bi, kako ističu, mogao da se poveća i za pet metara do 2300. godine, odnosno, ranije nego što su to predvidjele UN, piše “Gardijan”.

Globalni porast nivoa mora od nekoliko metara pogodio bi mnoge gradove na obalama, kao što su Majami, Njujork, Aleksandrija, Venecija ili Bankgkok, a neki od takvih gradova bi usljed toga možda morali da budu potpuno napušteni jer ih nije moguće odbraniti, kaže jedan njemački stručnjak.

Kako navodi “Gardijan”, prema najgorem scenariju, koji podrazumijeva povećanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i globalni porast temperature od 4,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba, nivo mora će do 2100. godine porasti za 0,6 do 1,3 metara u odnosu na trenutni nivo, pa bi bez domova mogle ostati stotine miliona ljudi.

Poređenja radi, ako čovječanstvo uspije da smanji emisiju ugljen-dioksida i rast temperature zadrži na dva stepena Celzijusa, porast nivoa mora iznosio bi podnošljivijih pola metra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana