Како изгледају Ербасови Ц-295 који су купљени за Војску Србије

ртс
Foto: принтскрин

Транспортна авијација Војске Србије остала је на само једном авиону којем ускоро истиче ресурс.

Ријеч је о чувеном руском авиону АН који је служио за превоз падобранаца, мањих возила, муниције и медицинске опреме. Сада је већ извесно, јер је потписан и уговор, да ће га заменити два "Ербасова" транспортна авиона Ц-295.

Ц-295 је двомоторни елисни авион који се за потребе војске производи у "Ербасу", фабрици познатој по путничким авионима.

Може се користити за тактички транспорт трупа, транспорт лаког наоружања, опреме и воде, и за ваздушне десанте трупа и опреме. Дужина авиона је 25 метара, распон крила 24 метра а висина осам метара.

"Простор унутар кабине је 49 кубних метара, прима 71 особу, и 48 падобранаца спремних за десант", објашњава Еневиста Алфонсо, пробни пилот Ербаса.

Може транспортовати три лака теренска возила. Возила и терет за јединице могу се избацивати и падобраном.

"Авион може имати различиту елктронску опрему, од оне основне да има кокпит као у цивилним авионима до система за пресретање, комуникацију и избегавање пројектила", каже Алфонсо.

Од карактеристика овога авиона које се посебно истичу јесте то што је лак за употребу и једноставан за поправке. Троши мање од конкуренције и већи му је домет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана