Kako izgledaju Erbasovi C-295 koji su kupljeni za Vojsku Srbije

rts
Foto: printskrin

Transportna avijacija Vojske Srbije ostala je na samo jednom avionu kojem uskoro ističe resurs.

Riječ je o čuvenom ruskom avionu AN koji je služio za prevoz padobranaca, manjih vozila, municije i medicinske opreme. Sada je već izvesno, jer je potpisan i ugovor, da će ga zameniti dva "Erbasova" transportna aviona C-295.

C-295 je dvomotorni elisni avion koji se za potrebe vojske proizvodi u "Erbasu", fabrici poznatoj po putničkim avionima.

Može se koristiti za taktički transport trupa, transport lakog naoružanja, opreme i vode, i za vazdušne desante trupa i opreme. Dužina aviona je 25 metara, raspon krila 24 metra a visina osam metara.

"Prostor unutar kabine je 49 kubnih metara, prima 71 osobu, i 48 padobranaca spremnih za desant", objašnjava Enevista Alfonso, probni pilot Erbasa.

Može transportovati tri laka terenska vozila. Vozila i teret za jedinice mogu se izbacivati i padobranom.

"Avion može imati različitu elktronsku opremu, od one osnovne da ima kokpit kao u civilnim avionima do sistema za presretanje, komunikaciju i izbegavanje projektila", kaže Alfonso.

Od karakteristika ovoga aviona koje se posebno ističu jeste to što je lak za upotrebu i jednostavan za popravke. Troši manje od konkurencije i veći mu je domet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana