Излази НАСА-ин тихи суперсонични авион X-59

Г.С.
Излази НАСА-ин тихи суперсонични авион X-59

НАСА-ин авион X-59, способан за суперсонични лет, а истовремено редуцирајући звучне ударе на тише ''ударе'', премјештен је на тестирање у Калифорнију.

Сљедећа серија слика приказује НАСА-ин X-59 док се налази на линији лета - простор између хангара и писте - у Lockheed Martin Skunk Works у Калифорнији 19. јуна 2023. Премјештање с градилишта на линија лета је једна од многих прекретница које припремају X-59 за његове прве и наредне летове. Сљедеће, тим ће провести значајна тестирања на земљи како би осигурао да је авион сигуран за лет.

Авион X-59 — средишњи дио НАСА-ине мисије Quesst — дизајниран је да демонстрира способност летења суперсонично, или брже од 1 маха, уз смањење гласног звучног удара на тихи звучни удар. НАСА ће затим летјети X-59 преко неколико заједница како би прикупила податке о људским одговорима на звук који се ствара током надзвучног лета. НАСА ће доставити тај скуп података америчким и међународним регулаторима како би евентуално омогућила комерцијални надзвучни лет изнад копна.

Мисија Quiet Supersonic Technology (QueSST), коју предводе НАСА-ини аеронаутички иноватори, представља пионирску сарадњу између владе и индустрије која има за циљ да копнени надзвучни лет постане стварност. Овај револуционарни корак могао би драстично смањити вријеме путовања широм Сједињених Држава и широм свијета.

QueSST мисија има два главна циља. Прво, да дизајнира и конструира истраживачки авион X-59, опремљен најсавременијом технологијом која ублажава заглушујући звучни удар који је типично повезан са надзвучним путовањем до благог удара који је примјетан онима на земљи. 

Брже од звука

Други циљ је летјети X-59 изнад различитих заједница широм САД, прикупљајући виталне податке о томе како људи реагирају на буку створену током надзвучног лета. Ови прикупљени подаци ће се затим подијелити с америчким и међународним регулаторима.

Циљ је искористити ове информације за писање и имплементацију нових прописа заснованих на звуку који се односе на надзвучни лет изнад копна. Ово би потенцијално могло откључати нова тржишта комерцијалног терета и путника, нудећи примамљиву могућност зрачног путовања бржег од звука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана