Izlazi NASA-in tihi supersonični avion X-59

G.S.
Izlazi NASA-in tihi supersonični avion X-59

NASA-in avion X-59, sposoban za supersonični let, a istovremeno reducirajući zvučne udare na tiše ''udare'', premješten je na testiranje u Kaliforniju.

Sljedeća serija slika prikazuje NASA-in X-59 dok se nalazi na liniji leta - prostor između hangara i piste - u Lockheed Martin Skunk Works u Kaliforniji 19. juna 2023. Premještanje s gradilišta na linija leta je jedna od mnogih prekretnica koje pripremaju X-59 za njegove prve i naredne letove. Sljedeće, tim će provesti značajna testiranja na zemlji kako bi osigurao da je avion siguran za let.

Avion X-59 — središnji dio NASA-ine misije Quesst — dizajniran je da demonstrira sposobnost letenja supersonično, ili brže od 1 maha, uz smanjenje glasnog zvučnog udara na tihi zvučni udar. NASA će zatim letjeti X-59 preko nekoliko zajednica kako bi prikupila podatke o ljudskim odgovorima na zvuk koji se stvara tokom nadzvučnog leta. NASA će dostaviti taj skup podataka američkim i međunarodnim regulatorima kako bi eventualno omogućila komercijalni nadzvučni let iznad kopna.

Misija Quiet Supersonic Technology (QueSST), koju predvode NASA-ini aeronautički inovatori, predstavlja pionirsku saradnju između vlade i industrije koja ima za cilj da kopneni nadzvučni let postane stvarnost. Ovaj revolucionarni korak mogao bi drastično smanjiti vrijeme putovanja širom Sjedinjenih Država i širom svijeta.

QueSST misija ima dva glavna cilja. Prvo, da dizajnira i konstruira istraživački avion X-59, opremljen najsavremenijom tehnologijom koja ublažava zaglušujući zvučni udar koji je tipično povezan sa nadzvučnim putovanjem do blagog udara koji je primjetan onima na zemlji. 

Brže od zvuka

Drugi cilj je letjeti X-59 iznad različitih zajednica širom SAD, prikupljajući vitalne podatke o tome kako ljudi reagiraju na buku stvorenu tokom nadzvučnog leta. Ovi prikupljeni podaci će se zatim podijeliti s američkim i međunarodnim regulatorima.

Cilj je iskoristiti ove informacije za pisanje i implementaciju novih propisa zasnovanih na zvuku koji se odnose na nadzvučni let iznad kopna. Ovo bi potencijalno moglo otključati nova tržišta komercijalnog tereta i putnika, nudeći primamljivu mogućnost zračnog putovanja bržeg od zvuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana