Европска ракета Вега заказала током лета, уништена два сателита

Кликс
Foto: АФП

Европска ракета Вега која је требала у свемир доставити два сателита, заказала је током лета, а њен терет је уништен. Ово је други већи неуспјех овог типа ракете у посљедње двије године.

Ракета Вега је једна од примарних које је развила компанија Арианспејс, лансирана је у понедјељак навече из Француске Гвајане, те је понијела шпански сателит СЕОСат-Ингенио којим би управљала Европска свемирска агенција, као и француски сателит ТАРАНИС.

Ипак, након осам минута лета, активирао се мотор за горњу фазу, а потом је ракета почела мијењати курс те губити на висини. Када је то примјећено, контрола лета је покушала успоставити сигнал с ракетом, али без успјеха. Сателити су уништени, а подаци показују да је постојао проблем са системом који активира мотор за горњу фазу.

Ово је други неуспјех ракете Вега у посљедње двије године. У јулу 2019. године је изгубљен сателит оружаних снага Уједињених Арапских Емирата након што се ракета распала током лета. У септембру ове године је успјешно доставила 53 мала сателита у орбиту, али је најновија мисија поново доживјела неуспјех.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана