Evropska raketa Vega zakazala tokom leta, uništena dva satelita

Kliks
Foto: AFP

Evropska raketa Vega koja je trebala u svemir dostaviti dva satelita, zakazala je tokom leta, a njen teret je uništen. Ovo je drugi veći neuspjeh ovog tipa rakete u posljednje dvije godine.

Raketa Vega je jedna od primarnih koje je razvila kompanija Arianspejs, lansirana je u ponedjeljak naveče iz Francuske Gvajane, te je ponijela španski satelit SEOSat-Ingenio kojim bi upravljala Evropska svemirska agencija, kao i francuski satelit TARANIS.

Ipak, nakon osam minuta leta, aktivirao se motor za gornju fazu, a potom je raketa počela mijenjati kurs te gubiti na visini. Kada je to primjećeno, kontrola leta je pokušala uspostaviti signal s raketom, ali bez uspjeha. Sateliti su uništeni, a podaci pokazuju da je postojao problem sa sistemom koji aktivira motor za gornju fazu.

Ovo je drugi neuspjeh rakete Vega u posljednje dvije godine. U julu 2019. godine je izgubljen satelit oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata nakon što se raketa raspala tokom leta. U septembru ove godine je uspješno dostavila 53 mala satelita u orbitu, ali je najnovija misija ponovo doživjela neuspjeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana