До Марса за неколико дана стижу три мисије: Откривање древног живота црвене планете

Г.С.
До Марса за неколико дана стижу три мисије: Откривање древног живота црвене планете

Током наредних неколико дана до Марса ће стићи три свемирске мисије, један орбитер и два лендера, након што су седам мјесеци провели путујући свемирским пространствима.

Иако иза њих стоје три различите државе, САД, Кина и Уједињени Арапски Емирати, све три летјелице лансиране су у јулу прошле године и све ће се бавити истим проблемом - древним животом на Марсу.

Прошле године је постојало само једно раздобље од мјесец дана током којег су орбите земље и Марса биле довољно близу да би за путовање до црвене планете било потребно само седам мјесеци. За сљедећу овакву прилику земље би требало да чекају наредних 26 мјесеци.

Уједињени Арапски Емирати лансирали су 19. јула из јапанског свемирског центра “Танегашима” своју прву мисију на Марс. Ово је најмање ризична мисија од три наведене јер ће летјелица остати у орбити Марса и неће проћи захтјевну процедуру слијетања.

Сателит вриједан 219 милиона долара анализираће атмосферу Марса и проучавати дневне и сезонске временске промјене на планети. Научници сматрају да је Марс некада био богат водом, а вјероватно и животом.

- Неки од криваца за трансформацију Марса у суву и прашњаву планету су климатске промјене и губитак атмосфере. Помоћу три научна инструмента на свемирској летјелици анализираћемо и покушати боље да разумијемо временске прилике у доњој и средњој атмосфери Марса - саопштила је свемирска агенција УАЕ.

Кина се придружила водећим свемирским агенцијама у потрази за знаковима живота на Црвеној планети, те је 23. јула на Марс лансирала сопствени ровер. Летјелица “Tianwen-1”, што би у преводу значило “потрага за небеском истином”, лансирана је са острва Хаинан на јужној обали Кине, а састоји се од орбитера и ровера. Ровер ће на планету покушати да се спусти тек у јулу, а прије неколико дана летјелица је забиљежила прве фотографије с Марса.

Мисија НАСА “Марс 2020” лансирана је с Флориде 30. јула прошле године, а требало би на далекој планети да истражује њену геолошку прошлост, али и да трага за могућим знаковима живота. Ровер “Perseverance” требало би да на Марс слети 18. фебруара. Има 19 камера којима ће сликати крајолик Марса, док ће четири друге снимати процес уласка у атмосферу и слијетања на тло. Овај ровер анализираће тло древног језера познатог под називом кратер Језеро.

 Кратер је пун препрека и опасности за ровер - обилује камењем, литицама и пјешчаним динама.

Мисију НАСА-а “Марс 2020” можете уживо пратити О В Д Ј Е

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана