Do Marsa za nekoliko dana stižu tri misije: Otkrivanje drevnog života crvene planete

G.S.
Do Marsa za nekoliko dana stižu tri misije: Otkrivanje drevnog života crvene planete

Tokom narednih nekoliko dana do Marsa će stići tri svemirske misije, jedan orbiter i dva lendera, nakon što su sedam mjeseci proveli putujući svemirskim prostranstvima.

Iako iza njih stoje tri različite države, SAD, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati, sve tri letjelice lansirane su u julu prošle godine i sve će se baviti istim problemom - drevnim životom na Marsu.

Prošle godine je postojalo samo jedno razdoblje od mjesec dana tokom kojeg su orbite zemlje i Marsa bile dovoljno blizu da bi za putovanje do crvene planete bilo potrebno samo sedam mjeseci. Za sljedeću ovakvu priliku zemlje bi trebalo da čekaju narednih 26 mjeseci.

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirali su 19. jula iz japanskog svemirskog centra “Tanegašima” svoju prvu misiju na Mars. Ovo je najmanje rizična misija od tri navedene jer će letjelica ostati u orbiti Marsa i neće proći zahtjevnu proceduru slijetanja.

Satelit vrijedan 219 miliona dolara analiziraće atmosferu Marsa i proučavati dnevne i sezonske vremenske promjene na planeti. Naučnici smatraju da je Mars nekada bio bogat vodom, a vjerovatno i životom.

- Neki od krivaca za transformaciju Marsa u suvu i prašnjavu planetu su klimatske promjene i gubitak atmosfere. Pomoću tri naučna instrumenta na svemirskoj letjelici analiziraćemo i pokušati bolje da razumijemo vremenske prilike u donjoj i srednjoj atmosferi Marsa - saopštila je svemirska agencija UAE.

Kina se pridružila vodećim svemirskim agencijama u potrazi za znakovima života na Crvenoj planeti, te je 23. jula na Mars lansirala sopstveni rover. Letjelica “Tianwen-1”, što bi u prevodu značilo “potraga za nebeskom istinom”, lansirana je sa ostrva Hainan na južnoj obali Kine, a sastoji se od orbitera i rovera. Rover će na planetu pokušati da se spusti tek u julu, a prije nekoliko dana letjelica je zabilježila prve fotografije s Marsa.

Misija NASA “Mars 2020” lansirana je s Floride 30. jula prošle godine, a trebalo bi na dalekoj planeti da istražuje njenu geološku prošlost, ali i da traga za mogućim znakovima života. Rover “Perseverance” trebalo bi da na Mars sleti 18. februara. Ima 19 kamera kojima će slikati krajolik Marsa, dok će četiri druge snimati proces ulaska u atmosferu i slijetanja na tlo. Ovaj rover analiziraće tlo drevnog jezera poznatog pod nazivom krater Jezero.

 Krater je pun prepreka i opasnosti za rover - obiluje kamenjem, liticama i pješčanim dinama.

Misiju NASA-a “Mars 2020” možete uživo pratiti O V D J E

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana