Чудaн лед падао у Прњавору: Ево о чему је ријеч

Г.С.
Чудaн лед падао у Прњавору: Ево о чему је ријеч

ПРЊАВОР - У невремену које је данас погодило Прњавор падао је град необичног облика, а фотографије града бизарног облика подијелила је страница "БХметео".

Ова врста града недавно је падала у Србији, а становници су их описивали занимљивим коментарима:

"Као пломбирани кутњаци, "Ово су шампињони", "Мени личи на главицу црног лука".

"Да бисмо објаснили како град поприма свој облик и боју, важно је погледати његову структуру и како је настао", објаснио је истраживач са Универзитета "Монаш" др Џошуа Содерхолм за "АБЦ".

Прозирни лед често је јако "шиљаст" и настаје током мокрог раста, а бјеља, непрозирнија зрна града често су више округласта и настају током сувог раста.

Истраживач је рекао да сва град почиње као округли ембриони, промјера око 1 центиметар.

"Како почиње расти, леденице се почињу стварати у свим смјеровима... то је мокра фаза раста", рекао је др Содерхолм.

Како се град формира током влажног раста, њени "режњеви" су одвојени порозним ледом, с малим просторима који се пуне течном водом.

Када се ова вода смрзне, формира канале од готово чистог леда - попут леденица.

"Када се зрна града формирају током сушног раста, вода почиње попуњавати празнине и тада почињете добијати округли, бијели тип", рекао је др Содерхолм.

Судећи према овоме, ако погледамо зрна града која мјештане подсјећају на "пломбиране кутњаке", можемо видјети ембрион који има бијелу куглу у средини.

Оваква зрна града научно се називају облицима квргаве структуре.

Понекад се град може отопити док пада због свог облика - ако су округле или назубљене, падају; ако су у облику широког диска, падају без превртања.

"Град промјера пет центиметара пада брзином од око 115 километара на сат, тако да може поднијети прилично јак ударац, а град промјера 8 центиметара пада брзином од око 175 километара на сат", рекао је стручњак.

Др Содерхолд је рекао да ће промјена између влажног и сувог раста зависити о промјени температуре и влаге у олујној ћелији типичној за ово доба године.

"Суперћелија је јака грмљавинска олуја с ротирајућим узлазним струјањем", објаснио је др Содерхолм.

"Ова ротација омогућава грмљавинској олуји да постане пуно организованија и добро вођена, а она постаје интензивнија и траје пуно дуже", каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана