Čudan led padao u Prnjavoru: Evo o čemu je riječ

G.S.
Čudan led padao u Prnjavoru: Evo o čemu je riječ

PRNjAVOR - U nevremenu koje je danas pogodilo Prnjavor padao je grad neobičnog oblika, a fotografije grada bizarnog oblika podijelila je stranica "BHmeteo".

Ova vrsta grada nedavno je padala u Srbiji, a stanovnici su ih opisivali zanimljivim komentarima:

"Kao plombirani kutnjaci, "Ovo su šampinjoni", "Meni liči na glavicu crnog luka".

"Da bismo objasnili kako grad poprima svoj oblik i boju, važno je pogledati njegovu strukturu i kako je nastao", objasnio je istraživač sa Univerziteta "Monaš" dr Džošua Soderholm za "ABC".

Prozirni led često je jako "šiljast" i nastaje tokom mokrog rasta, a bjelja, neprozirnija zrna grada često su više okruglasta i nastaju tokom suvog rasta.

Istraživač je rekao da sva grad počinje kao okrugli embrioni, promjera oko 1 centimetar.

"Kako počinje rasti, ledenice se počinju stvarati u svim smjerovima... to je mokra faza rasta", rekao je dr Soderholm.

Kako se grad formira tokom vlažnog rasta, njeni "režnjevi" su odvojeni poroznim ledom, s malim prostorima koji se pune tečnom vodom.

Kada se ova voda smrzne, formira kanale od gotovo čistog leda - poput ledenica.

"Kada se zrna grada formiraju tokom sušnog rasta, voda počinje popunjavati praznine i tada počinjete dobijati okrugli, bijeli tip", rekao je dr Soderholm.

Sudeći prema ovome, ako pogledamo zrna grada koja mještane podsjećaju na "plombirane kutnjake", možemo vidjeti embrion koji ima bijelu kuglu u sredini.

Ovakva zrna grada naučno se nazivaju oblicima kvrgave strukture.

Ponekad se grad može otopiti dok pada zbog svog oblika - ako su okrugle ili nazubljene, padaju; ako su u obliku širokog diska, padaju bez prevrtanja.

"Grad promjera pet centimetara pada brzinom od oko 115 kilometara na sat, tako da može podnijeti prilično jak udarac, a grad promjera 8 centimetara pada brzinom od oko 175 kilometara na sat", rekao je stručnjak.

Dr Soderhold je rekao da će promjena između vlažnog i suvog rasta zavisiti o promjeni temperature i vlage u olujnoj ćeliji tipičnoj za ovo doba godine.

"Superćelija je jaka grmljavinska oluja s rotirajućim uzlaznim strujanjem", objasnio je dr Soderholm.

"Ova rotacija omogućava grmljavinskoj oluji da postane puno organizovanija i dobro vođena, a ona postaje intenzivnija i traje puno duže", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana