Археолози у Турској пронашли остатке необичног облика: Тројански коњ стваран

Г.С.
Археолози у Турској пронашли остатке необичног облика: Тројански коњ стваран

Археолози који су вршили ископавања у Турској, на мјесту историјског града Троје на брдима Хисарлика, открили су велику дрвену конструкцију за коју сматрају да су остаци легендарног тројанског коња.

- Ископавања су открила остатке десетине јелових дасака и греда дужине до 15 метара који су састављени у необичном облику, што је навело стручњаке да посумњају да припадају тројанском коњу - преноси “Грик репортер”.

Већина научника сматра да је тројански коњ митска грађевина и обично се повезује са Хомеровим еповима “Илијада” и “Одисеја”.

Прича о тројанском коњу односи се на сам крај рата, као дио стратегије да се заузме Троја и потпуно побиједи у сукобу, а причу о њему најистакнутије приказује Вергилије у “Енеиди”, тексту из времена Августове владавине у Риму.

Историчари сугеришу да је антички писац користио слику коња као аналогију за ратну машину, или чак можда за природну катастрофу.

Пронађена структура одговара опису Вергилија, Августа и Квинта из Смирне, тако да су археолози почели да вјерују да ово откриће заиста јесу остаци лукаве стратегије коју су Грци користили за освајање древне Троје.

Двоје археолога који воде ископавања, професори Универзитета у Бостону Кристин Морис и Крис Вилсон, кажу да су у великој мјери увјерени да је ова структура заиста повезана са легендарним коњем и да су сви досадашњи тестови само потврдили њихову теорију.

- Сви тестови датирања угљеника и друге анализе сугеришу да дрвени комади и други артефакти потичу из 12. или 11. вијека прије нове ере, што се подудара са датумима које су многи древни историчари, попут Ератостена или Прокла, навели за период Тројанског рата - каже професорица Морис.

Она је нагласила да не жели да звучи превише самоувјерено, али да је прилично сигурна да се ради о открићу дијелова тројанског коња јер се и други докази попут њиховог састава подударају са описима из многих извора.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана