Arheolozi u Turskoj pronašli ostatke neobičnog oblika: Trojanski konj stvaran

G.S.
Arheolozi u Turskoj pronašli ostatke neobičnog oblika: Trojanski konj stvaran

Arheolozi koji su vršili iskopavanja u Turskoj, na mjestu istorijskog grada Troje na brdima Hisarlika, otkrili su veliku drvenu konstrukciju za koju smatraju da su ostaci legendarnog trojanskog konja.

- Iskopavanja su otkrila ostatke desetine jelovih dasaka i greda dužine do 15 metara koji su sastavljeni u neobičnom obliku, što je navelo stručnjake da posumnjaju da pripadaju trojanskom konju - prenosi “Grik reporter”.

Većina naučnika smatra da je trojanski konj mitska građevina i obično se povezuje sa Homerovim epovima “Ilijada” i “Odiseja”.

Priča o trojanskom konju odnosi se na sam kraj rata, kao dio strategije da se zauzme Troja i potpuno pobijedi u sukobu, a priču o njemu najistaknutije prikazuje Vergilije u “Eneidi”, tekstu iz vremena Avgustove vladavine u Rimu.

Istoričari sugerišu da je antički pisac koristio sliku konja kao analogiju za ratnu mašinu, ili čak možda za prirodnu katastrofu.

Pronađena struktura odgovara opisu Vergilija, Avgusta i Kvinta iz Smirne, tako da su arheolozi počeli da vjeruju da ovo otkriće zaista jesu ostaci lukave strategije koju su Grci koristili za osvajanje drevne Troje.

Dvoje arheologa koji vode iskopavanja, profesori Univerziteta u Bostonu Kristin Moris i Kris Vilson, kažu da su u velikoj mjeri uvjereni da je ova struktura zaista povezana sa legendarnim konjem i da su svi dosadašnji testovi samo potvrdili njihovu teoriju.

- Svi testovi datiranja ugljenika i druge analize sugerišu da drveni komadi i drugi artefakti potiču iz 12. ili 11. vijeka prije nove ere, što se podudara sa datumima koje su mnogi drevni istoričari, poput Eratostena ili Prokla, naveli za period Trojanskog rata - kaže profesorica Moris.

Ona je naglasila da ne želi da zvuči previše samouvjereno, ali da je prilično sigurna da se radi o otkriću dijelova trojanskog konja jer se i drugi dokazi poput njihovog sastava podudaraju sa opisima iz mnogih izvora.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana