Звуци у аутомобилу које не смијете игнорисати

Agencije
Звуци у аутомобилу које не смијете игнорисати

Сви добро знају како звучи нов аутомобил, али неки необични звуци које ваше возило испушта могу представљати велики проблем.

 

Због тога је веома важно да, с времена на вријеме, послушате шта ваш ауто покушава да вам "поручи" и одмах реагујете на његове сигнале.

На ових 7 звукова би требало да обратите пажњу и да реагујете на вријеме, саветује "Геицо".

1) Звук новчића у машини за веш

Ако чујете да нешто звецка у унутрашњости точка на ниским брзинама и престане када повећате брзину, то може бити "млитава" матица на раткапни.

То значи да вам точак није довољно притегнут и да треба да одете код механичара што прије.

2) Кочнице шкрипе, стружу или крче

Ако чујете шкрипање кочница, ваше кочионе плочице би могле да буду истрошене и било би добро да их замијените

Уколико чујете стругање или крчање, одвезите ауто код мајстора, јер то може да буде знак да су плочице толико излизане да је метал у директном контакту са металом, што може да ослаби ефикасност кочења.

3) Пуцкетање и шкљоцање приликом скретања

Ако чујете овај звук приликом скретања, али не и када исправите волан, један или оба хомокинетичка зглоба на предњој осовини вашег аутомобила највероватније би требало да се замијене.

4) Шкрипање које се убрзава са повећањем брзине

Ако имате ауто са задњим погоном или погоном на сва четири точка и чујете овај звук, кривац за то би могло да буде карданска осовина, па би ваш аутомобил одмах требало да одвезете код ауто-механичара.

5) Завијање, "цвиљење" или "пјевање"

Ово је најчешће знак да су лежајеви у вашем возилу престали да раде како треба. Ако имате ауто са предњим погоном и ако се ови звуци смјењују како скрећете улијево или удесно, вјероватно су у питању предњи лежајеви, док константно завијање које постепено расте указује на оштећење задњих лежајева.

Ако имате возило са задњим погоном и цвиљење постаје све гласније како убрзавате, могуће је да вам цури течност из диференцијала, што би требало одмах да поправите одласком код мајстора.

6) Ритмичко лупање, куцкање или ударање испод хаубе

Ови звукови могу да указују на озбиљан проблем са вентилима, које би одмах требало провјерити код ауто-механичара.

7) "Цвиљење" испод хаубе приликом паљења и убрзавања

Овај звук може да потиче од истрошених или лабавих сигурносних појасева који покреćу пумпе серво управљача, компресора клима уређаја и алтернатора.

Код новијих аутомобила може указивати на серпентина појас, који покреćе више додатака одједном и који је релативно лако и јефтино поправити, преноси "Телеграф.рс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана