За 15 година 70 одсто возила и даље ће ићи на бензин или дизел

Танјуг
За 15 година 70 одсто возила и даље ће ићи на бензин или дизел

Потрошња струје електричних аутомобила и камиона у Европи ће вјероватно порасти на 355 тераватсати до 2040. године, са 16 тераватсати, колико тренутно износи, показује недавно објављено истраживање.

То одговара додатној потражњи од 13 посто укупне електричне енергије која се данас производи у Европској унији, наводи се у студији консултантске фирме PwC, која је прорачуне израдила заједно с Институтом Фраунхофер за истраживање система и иновација.

Десет тераватсати одговара годишњој потражњи око 500.000 домаћинстава с годишњом потрошњом од по 20.000 киловатсати, наводи Индеx.хр.

Очекује се да ће до 2040. сви новорегистровани аутомобили и камиони у ЕУ бити батеријска електрична возила или погоњени водоником и горивим ћелијама. Очекује се да ће до тада 70 посто аутомобила и 65 посто камиона на путевима још увек за погонско гориво користити бензин или дизел.

Проћи ће, дакле, још доста времена прије него што ћемо у возном парку видјети претежно електрична возила и прије него што она истисну моторе с унутрашњим сагоревањем из фокуса јавности, рекао је стручњак PwC-а за индустрију Филип Росе.

Међутим, будући да власници старијих возила обично мање возе своје аутомобиле од оних с новијим возилима, директне емисије ЦО2 на путевима ће вјероватно бити упола мање до 2040. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана