Волксваген одлаже изградњу фабрике батерије у Источној Европи, приоритет САД

Tanjug
Foto: Reuters

БЕРЛИН - Њемачки произвођач аутомобила Фолксваген одложио је планирану изградњу фабрике батерије у источној Европи и дао приоритет сличном постројењу у Сјеверној Америци, усљед процене да би могли добити 10 милијарди евра субвенције од владе САД.

    Одлука је услиједила као резултат финансијских подстицаја администрације председника Џоа Бајдена од 369 милијарди долара за изградњу зелене технологије, који маме европске компаније за развој у САД. 

 

    Највећи европски произвођач аутомобила рекао је званичницима ЕУ да очекује да ће добити 9 до 10 милијарди евра из субвенција и зајмова према Закону о смањењу инфлације председника САД и других америчких извора.

 

    Фолксваген је "чекао" да види како ће ЕУ одговорити на подстицаје Вашингтона пре него што настави са планираном изградњом фабрике у источној Европи, саопштили су из компаније, а преноси Фајненшл тајмс. 

 

    Планови у Северној Америци напредовали су брже него што се очекивало и превазишли су доношење одлука у Европи.

 

    ИРА је изазвала узбуну међу европским креаторима политике јер високотехнолошке индустрије, као што су произвођачи батерија, који су годинама негодовали, посматрају како конкуренција из Кине јача.

 

    Европска комисија ће сљедеће недеље објавити акт о индустријској нултој толеранцији, као део одговора на амерички "зелени" нацрт, тако да настоји да олабави правила о примени субвенције на нивоу ЕУ, али ранији нацрт који је прошле недеље представљен није испунио очекивања.

 

    Виши извршни директор у другом европском произвођачу батерија, који је био присутан на прошлонедељном састанку у Бриселу, на коме је била комесарка за конкуренцију Маргрет Вестагер, рекао је: „Изгледа прилично лоше. Било је одсуства конкретних мера.”

 

    Други произвођачи батерија, који су присуствовали састанку, могли би да изаберу САД уместо Њемачке, када одлучују о локацији своје следеће гигантске фабрике, осим ако Брисел не пружа конкретну подршку. 

 

    

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана