Више од 200 олдтајмера и аутомобилских икона на највећој аукцији икада

Танјуг
Више од 200 олдтајмера и аутомобилских икона на највећој аукцији икада

ДОРДРЕХТ - Стари и ријетки аутомобили који представљају историјско свједочанство, посебно из приватних колекција којима се може похвалити и Београд, привлаче огромну пажњу, а једна од таквих, недавно откривена у малом мјесту на западу Холандије, средином маја ће се наћи на највећој аукцији олд тајмера икада.

Очи колекционара из цијелог свијета због тога су упрте у холандску аукцијску кућу која је најавила епску аукцију олдтајмера који су чинили приватну колекцију Ада Палмена, а у којој се налазе и аутомобилске иконе као што су ercedes-Benz 300S Roadster, Астон Мартин Лагонда, Алфа Ромео 2600 Спритн Загато, бројни Ферарији, Бентлији .... неки вриједнији и од пола милиона евра.

У свијету колекционарства, термин “нађено у амбару” прилично се злоупотребљава, али та предстојећа аукција класичних аутомобила, које је Ад Палмен (84) из холандског градића Дордрехт скупљао дуже од 40 година, је управо то.

 Како преносе локални медији, као и они глобални и специјализовани за приче о најлуксузнијим и најскупоцјенијим аутомобилима, у тој колекцији, једној од највећих коју је свијет икада угледао, налази се 230 класика, које је Палмен деценијама брижљиво скупљао и чувао на три различите локације - у два објекта и једној цркви.

Огромну, невјероватну збирку аутомобила, епских размјера, који су одлучно одољели зубу врема, скоро нико није видио.

Чак ни комшије нису имале појма шта се крије унутар “амбара”. Како преноси локални Додтцентрал, Ад Палмен је прије годину дана морао да се одрекне свог животног дјела - колекције од 230 брижљиво бираних аутомобила, сада већ олдтајмера.

-Палмен је у прошлости појседовао неколико компанија у Дордрехту. Није имао ортака, дјеце и насљедника. Био је оно што неки људи називају пустињаком. Живио је тако повучено да је мало ко знао за благо скривено у два амбара и једној цркви -преносе медији.

Дордтцентрал подсјећа да је у фебруару 2022. избио пожар у једном од „магацина“ Палменових олдтајмера, што се мање-више поклопило са погоршањем здравља колекционара из Дордрехта.

Према ријечима власника предузећа које послује одмах поред 'магацина' са великим дијелом колекције, Палмен је ријетко, ако је и икада, пуштао некога у амбаре да се диве његовој колекцији.

-Једном давно по аутомобил је дошао купац из САД. Али према Палмену, он је понудило премало и аутомобил није продат. Очигледно да Палмен није могао да се одвоји од својих аутомобила. Када се његово ментално здравље прошле године погоршало, имовина господина Палмена завршила код кустоса - навео је власник предузећа којем је Палмен био комшија. Комшија који је желио да остане анониман додао је да лично мисли да Палмен не би желио да се аутомобили продају засебно.

-Желио би да их неко све задржи и даље буду колекција - рекао је комшија и подсјетио да је сада све преузео Нико Алдерник из Галерије аутомобила из Брумена који 19. маја организује он лајн аукцију.

Биће то прилика, како је Алдерник најавио на националној ТВ да људи погледају какво благо чини Палменову колекцију од Масератија, Ферарија, Јагуара, Астон Мартина, Бентлија, BMW-а до Алфа Ромеа, Ланчије... Неки медији наводе да је Палмен био професионални трговац ријетким и специјалним аутомобилима од средине 60-их, прије него што је почео да сакупља вриједне аутомобиле, а током година његова колекција је порасла до епских размјера.

-Ово је јединствена прилика за све ентузијасте, колекционаре и љубитеље аутомобила широм свијета да прошире своје колекције - рекли су Нико и Ник Алдеринг.

-Веома смо задовољни што можемо да продамо ове аутомобиле на аукцији и радујемо се што ћемо видјети колико је интересовање за ову дивну колекцију - навели су власници Галерије.

Остале колекције

 Колекцију од 350 аутомобила вриједних више од 40 милиона фунти имао је Британац Роџер Бадлинг који је у олдтајмеере утрошио навјећи дио новца зарађеног од продаје патента за машине које избацују листиће са бројевима за људе у редовима у продавницама, чекаоницама ....

Прије десетак година у Португалији, на једном забаченом имању, пронађен је “амбар” са 180 аутомобила и то тек када је један пензионер из Њујорка одлучио да купи сеоску кућицу у којој би живио мирно, али га је вијест о томе шта је пронашао ставила у центар свјетских збивања.

О сличним “аутомобилским налазиштима” написане су и књиге попут “Корвета у амбару”, “Ловци на аутомобилске амбаре”...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана