У свијету лани продато рекордних 6,6 милиона електричних возила

Танјуг
Foto: Илустрација

ПАРИЗ- Продаја електричних аутомобила у свијету, укључујући потпуно електрифициране и "plug/in " хибриде, удвостручила се 2021. године достижући нов рекорд од 6,6 милиона, према данашњем извјештају Међународне агенције за енергију (ИЕА) "Глобални преглед тржишта електричних возила".

Кина је у укупној свјетској продаји елетричних аутомобила имала удио од једне половине са 3,3 милиона јединица, док је продаја у Европи порасла за 65 одсто на 2,3 милиона прошле године, преноси агенција Анадолија.

Укупан број електричних аутомобила на путевима широм свијета повећан је тако на 16,5 милиона возила до краја 2021.

Велики лањски пораст продаје се приписује континуираној политици субвенција „на многим тржиштима, при чему се укупна сума државних подстицаја удвостручила прошле године на скоро 30 милијарди долара“, саопштила је ИЕА.

У складу са еколошким политикама, све већи број земаља има амбициозне циљеве за електрификацију возила у наредним деценијама, а многе аутомобилске компаније планирају огромна улагања за потпуни прелазак на производњу електричних аутомобила.

Упркос скоку продаје, „краткорочно гледано, највеће препреке за наставак снажне продаји електричних возила су растуће цене неких кључних минерала неопходних за производњу батерија, као и поремећаји у ланцу снабдијевања изазвани нападом Русије на Украјину и дуготрајне мјере ковид затварања у неким дијеловима Кине“, додаје ИЕА.

Дугорочно посматрано, потребни су већи напори за развој довољне инфраструктура за пуњење електричних возила која би подмирила очекивани раст продаје, закључује се у извјештају ове међународне агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана