Трикови за лакше скидање леда са аутомобила

Agencije
Трикови за лакше скидање леда са аутомобила

Скидање леда брисачима и прскањем вјетробрана, не само да није превише ефикасно већ и изазива штету, а то је оно што многи возачи раде.

Уз то може се покварити електромотор или механизам, а брисачи се оштећују.

Комад картона и двије чарапе могу вас спасити од неугодног јутарњег чишћења аутомобила које одузима доста времена и живаца.

Поставите ли картон навече на вјетробранско стакло, оно се неће заледити, а чарапе на метлицама брисача спријечиће њихово замрзавање и лијепљење на стакло. Ако тако нешто нисте направили, чишћењу приступите исправно.

Ако су брисачи које желите покренути 'залијепљени' за стакло може доћи до квара електромотора или механизма. Стругањем по леду брисачи се оштећују и касније приликом брисања остављају трагове. Врата не треба отварати на силу, него с осјећајем, како не бисте оштетили гумену бртву око врата, пише "24сата".

Ако не очистите снијег са крова или поклопца мотора, постајете велика опасност за себе, али и друге учеснике у саобраћају. Снијег који лети са вашег аутомобила сметаће другим возачима, а вас приликом кочења може потпуно заслијепити због чега лако можете изазвати удес.

Такође, мотор током зиме захтијева дуже вријеме како би постигао радну температуру па га тако немојте одмах тјерати у високе обртаје.

Док чистите ауто упалите мотор, али немојте без потребе сједити у њему и чекати да се загрије. Мотор ће пуно лакше достићи радну температуру док возите.

НЕ ЗАМРЗАВА - Ако ваш ауто нема систем даљинског откључавања и закључавања, једноставно у отвор браве можете нашприцати течности за подмазивање, попут спреја WД40.

УРАДИ САМ - Ако не желите да стружете стакла, код куће направите течност за одлеђивање стакала коју само пошприцате по леду. Помијешајте литру алкохола, децилитар воде и једну чајну кашику детерџента за прање суђа. Такође можете помијешати алкохол и воду у омјеру 2:1.

ЧУВА ЖИВОТ БРИСАЧА - Како ујутро не бисте пронашли брисаче "залијепљене" за вјетробранско стакло, можете навући старе чарапе на брисаче. Осим тога, можете једноставно подићи брисаче.

БОЉА ПРЕГЛЕДНОСТ - Спољни ретровизори се могу заледити као и стакла. Како их такође не бисте морали стругати, једноставно омотајте пластичну врећицу око ретровизора те тако спријечите залеђивање или их можете очистити претходно наведеном течношћу.

НЕМА СТРУГАЊА - Често можете видјети како возачи стављају картон на стакла током зиме. Управо то је одлично је рјешење за спречавање залеђивања па тако ујутро нећете морати стругати стакла. Такође можете користити и стари ручник. Осим што ћете си олакшати, смањујете шансе да оштетите стакла стругалицом.

АЛТЕРНАТИВА - Ако се нађете без стругалице или неких од наведених алтернатива, а стакла су вам залеђена, једноставно посегните за банковном картицом и остружите стакла.

УПИЈА ВЛАГУ - Стакла се зими често магле, а то најлакше можете ријешити тако да ставите пијесак за мачке у стару чарапу те је ставите у унутрашњост аута. Пијесак за мачке одлично упија влагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана