Спасио Фијат са ивице банкрота - рутински захтев био фаталан

B92
Спасио Фијат са ивице банкрота - рутински захтев био фаталан

Торино/Цирих - Свијет је у сриједу био шокиран због смрти спасиоца италијанског Фијата Серђа Маркионеа, који је ту компанију са ивице банкрота довео на Њујоршку берзу.

Блумерг подсјећа да је Маркионе Фијат с ивице банкрота успио доведе на Њујоршку берзу, гдје се 13. октобра 2014. године огласило звоно које је ознажило берзански деби компаније Фијат Крајслер аутомобили НВ, са сједиштем у Лондону.


Маркионеу је, по ступању на челну позицију у Фијату, десет година прије тога предата компанија која је изгубила више од шест милијарди евра у 2003. Он је, међутим, до 2005. године вратио на стазе профита, успијевајући да од “Џенерал моторса” добије двије милијарде долара на име раскидања алијансе, отпуштајући хиљаде радника, уводећи нове моделе, и смањујући вријеме за излазак нових модела на тржиште на само 18 мјесеци са раније четири године.

Успио је да вредност Фијат увећа за више од десет пута кроз реструктурирање ауто-пословања и раздвајање актива. Највеће такво раздвајање се догодило 2015. године када је Ферари успјешно лансирао акције на Миланској берзи.

Велику улогу одиграо је и у доласку или повратку торинског гиганта у Крагујевац, па је тако компанија Фијат аутомобили Србија основана 2008. године у партнерству са Владом Србије, а у прољеће 2012. Маркионе је лично присуствовао почетку рада погона у Шумадији у којима је започела серијска производња модела “фијат 500Л”.

Маркионе је био човјек који је са ивице банкрота спасао два легендарна аутопроизвођача из Торина и Детроита. Торински лист назива га глобалним менаџером који је одвео Фијат у будућност и наглашава да је управо “глобално” ријеч која најбоље дефинише оно што је оличавао Маркјоне.

Маркионе је Елкану и новом извршном директору Мајклу Менлију оставио ФЦА групацију без икаквог дуга, са очекиваних четири милијарде евра у каси на крају ове године, као и план развоја који је изнео прошлог јуна, а који предвиђа 45 милијарди евра инвестиција до 2022. године и 25 нових модела аутомобила.

Када је прије скоро 5.500 дана као релативно мало познати менаџер канадско-италијанског поријекла преузео кормило Фијата, ситуација је била све само не ружичаста. Једну од првих презентација онога што намјерава да уради са гигантом из Торина те 2004. извео је пред аналитичарима користећи као музичку подлогу пјесме Бобија Мекферина, афроамеричког џез музичара чије пјесме имају примјесе репа.

Џез је, као и кување и квалитетна вина, спадао у Маркионеове страсти. Ту су се убрајали и брзи аутомобили, прије свега наравно марке “Ферари”, али и поред новца који му је донијело успјешно управљање прво “Фијатом”, а потом и ФЦА, није се разметао претјераним луксузом, па је забиљежено да никада није посједовао јахту.

Чини се да су ипак највећа страст били менаџерски успеси, а највећи је извео у јануару 2009. када је потписао први уговор о преузимању 35 одсто власништва Крајслера, не потрошивши притом ни евро из касе торинске фирме. Након избијања свјетске финансијске кризе неких пола године раније, администрација тадашњег предсједника САД Барака Обаме очајнички је тражила спасиоца за велику америчку аутомобилску марку које се буквално распадала. Спасиоца је Обама пронашао управо у Маркионеу.

Серђо Маркионе рођен је 1952. године у Кјетију, у италијанском региону Абруцо, а са 14 година емигрирао је у Канаду са оцем Кончецијом који је био карабињер и мајком Маријом. Након тешких година прилагођавања на страни језик и окружење, успио је да дипломира из чак три области, прво је завршио филозофију, потом права, а онда и економију.

Прве важне менаџерске успјехе остварио је у Швајцарској гдје је његов таленат у оздрављивању компанија које су упале у кризу примјетио Умберто Ањели, млађи брат оснивача Фијата, који га је и препоручио управи у Торину.

ФЦА је у суботу, након састанака управних одбора ове групације, као и Ферарија и ЦНХ индастријала, објавио да се Маркјонеово здравствено стање, након неочекиване компликације током опоравка од операције рамена у Ссвајцарској, значајно погоршало и да он “неће бити у стању да се врати на посао”.

На функцији у ФЦА замјенио га је Мајк Менли, који је у компанији био задужен за “Џип”, извршни директор “Фијата” постао је Луис Камилери, а на челу “ЦНХ индастријала” умјесто Маркјонеа нашла се Сузан Хејвуд.

******

Доскорашњи извршни директор ФЦА Серђо Маркионе умро је у сриједу у болници у Цириху након што је послије операције десног рамена доживео срчани застој, а по укључивању на апарате и инфаркт, наводи торинска “Стампа”. Наводи се да су уз 66-годишњег Маркионеа у соби циришке Универзитетске болнице били супруга Мануела Батецато и синови Алесио и Тајлер. “Стампа” наводи да је Маркионе примљен у ту болницу прије три недјеље и предвиђан му је само кратки период опоравка послије операције. Након прве фазе опоравка, услиједила је изненадна компликација због које је дошло до срчаног застоја. Маркионе је пребачен на реанимацију, гдје је прикључен на машине за одржавање у животу. Приликом реанимације, доживио је и инфаркт који је довео до природне смрти. Према изворима “Стампе” из циришке болнице, тумор није био узрок Маркјонеове смрти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана