Скандал у Тојоти – Скоро 20 година лажирали податке

B92
Foto: Toyota

Компанија Хино Мотор, главна подружница јапанске корпорације Тојота Мотор, фалсификовала је податке о емисији гасова из неких мотора још од 2003. године, чак више од једне деценије прије него што је првобитно утврђено, показују данашњи резилтати истраге коју је спонзорисао сам Хино.

Истражни одбор, којем је Хино дао задатак да спроведе истрагу, окривио је за скандал пословно окружење у којем се инжењери не осећају слободним да се супротставе надређенима, што је ретка критика корпоративне културе у Јапану, извjештава Ројтерс.

Хино је тај одбор, састављен од правника и корпоративног саветника, формирао ове године након што је признао да је фалсификовао податке о емисији гасова и перформансама горива за четири модела мотора. У извештају одбора, објављеном данас, детаљно се описује нефлексибилна атмосфера у којој запослени не осећају „психолошку сигурност“, наводи Тањуг.


Свијест о ранијим успјесима међу дијелом руководства утрла је пут стварању такве пословне културе, рекао је предсједавајући одбора Казуо Сакакибара, бивши главни тужилац у Окружном јавном тужилаштву у Осаки.

"Величина њихових прошлих успеха учинила их је неспособним да се мењају или да сагледају себе објективно, учинила је да не буду свесни промена у спољашњем окружењу и промена вредности ", додао је он на брифингу, оцењујући да је „то довело до лоше организоване компаније у којој људи не могу да кажу шта не могу да ураде“.

Хинов предсједник се извинио пред новинарима и рекао да је менаџмент озбиљно схватио своје одговорности. Компанија је саопштила да ће изаћи са новим системом корпоративног управљања у року од три мјесеца.

Истражни одбор је нашао доказе о фалсификовању података о емисији који сежу још од 2003. године, за разлику од раније објављеног датума да та пракса датира од 2016.

Јапанско Министарство саобраћаја је у марту опозвало сертификат овом произвођачу камиона за моторе погођене овоим скандалом.

Хино је повукао близу 47.000 возила произведених између априла 2017. и марта ове године, али ће се повлачење вјероватно проширити, извијестио је пословни дневник Никеи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана