Савјети за куповину аутомобила: Пут до доброг половњака мукотрпан и скуп

nezavisne.com
Савјети за куповину аутомобила: Пут до доброг половњака мукотрпан и скуп

Бањалука - Сезона годишњих одмора је у пуном јеку, а велики број грађана БиХ се баш у овом периоду одлучује да пазари четвороточкаш, како би комплетна породица могла отићи на заслужени годишњи одмор, далеко од посла и свакодневних обавеза.

За већину грађана куповина половног аутомобила представља ноћну мору, јер размишљања о томе у каквом су стању мотор и трапови или да ли је километража исправна свакако изазивају бригу. Међутим, оно што може да створи праву главобољу грађанима који се одлуче за куповину аутомобила је питање да ли су сви папири исправни и да ли је комплетна папирологија направљена на прави начин.

Куповина половног аутомобила вриједи за цјеновно повољнију алтернативу куповини новог аутомобила. На тај начин дођемо до солидног аутомобила за дио цијене новог. Међутим, да би то било исправно и да бисте купили одговарајући ауто, морате правилно процијенити његово стање и потенцијалане трошкове у вези с њим у будућности.

Уколико не обавите сву потребну папирологију у вези с купопродајом аутомобила на прави начин можете доћи у ситуацију да приликом преласка границе доживите низ непријатности.

Према информацијама доступним на интернет-страници Босанскохерцеговачког ауто-мото клуба (БИХАМК), приликом промјене власништва возила потребно је урадити купопродајни уговор, који представља доказ куповине возила. Власник возила дужан је да га у року од 15 дана од дана потписивања уговора одјави, а самим тим нови власник дужан је да изврши превод.

Да би стари власник одјавио возило потребно је да у надлежном МУП-у попуни захтјев за одјаву возила, приложи власнички лист и купопродајни уговор. Када стари власник одјави возило, нови власник подноси захтјев за издавање потврде о регистрацији на своје име уз уплату за нову потврду о регистрацији, полису осигурања и купопродајни уговор.

Иначе, како су нам рекли посредници у овим пословима, купопродајни уговор у зависности гдје се врши препис кошта између 20 и 30 марака. У осигуравајућој кући се прави полиса осигурања и врши технички преглед, а затим уз остале обавезне уплате у буџет се иде у МУП РС на регистрацију. Цијена регистрације зависи од старости, кубикаже и снаге мотора возила. Тако на примјер за аутомобил ситроен ксара из 2002. године са 2.000 кубика и 66 киловата она кошта око 500 марака.

Поред тога, треба нагласити да многи купци неадекватно прегледају документацију возила. Из саобраћајне дозволе можемо добити информације о броју власника у БиХ, да ли је ауто увезен, колико дуго је продавач био у власништву возила итд. Оно што још морамо провјерити је и сертификат о хомологацији, осим за возила регистрована прије 27. марта 1993. Све техничке спецификације одређеног возила можете провјерити код овлаштеног заступника те марке за БиХ.

"Темељна провјера докумената возила треба да постане обавезни дио процеса куповине половних аутомобила и добар је темељ за куповину половних возила по фер цијени", сматрају у једној осигуравајућој кући која послује на територији БиХ.

Исто тако, они савјетују да приликом куповине тестна вожња не би требало да буде само један круг по оближњој улици, већ би требало да буде дужа и да укључује вожњу на доброј и лошој цести, као и вожњу при већим брзинама.

"Савјетујемо вам да старост возила и његова набавна вриједност не буду једини фактор који ће утицати на ваш избор потребних осигуравајућих покрића. Размислите и о томе колико времена проводите у аутомобилу и колико километара пређете. Ако више времена проводите на цести, поготово у већим градовима, статистички се повећавају шансе да ће доћи до незгоде. Издвојите вријеме да размислите и изаберите осигурање које вама најбоље одговара", истичу у осигуравајућим кућама.

Овјера код нотара најјефтинија

Мало је познато да је овјера купопродајног уговора, у овом случају приликом куповине аутомобила, далеко најјефтинија у нотарским канцеларијама широм Републике Српске.

Наиме, административна такса у појединим општинским или градским службама у локалним заједницама за, примјера ради, овјеру потписа на уговорима износи од 20 до 80 марака, док је та цијена у нотарским канцеларијама 4,10 КМ за физичка, односно 8,19 КМ за правна лица.

Ова вишеструко нижа цијена овјере код нотара прописана је Уредбом о одређивању награда и накнада нотарима у РС/Тарифа.

Зелена карта осигурања

Ако се возилом домаће регистрације путује у иностранство потребна је зелена карта осигурања, која у иностранству представља исто што и полиса осигурања у БиХ. Она је доказ да за возило имате закључено осигурање од ауто-одговорности код домаћег осигуравајућег друштва.

Важи за територије земаља с којима БиХ има потписан интербиро споразум. Да би се добио овај документ потребно је понијети полису обавезног осигурања на увид и саобраћајну дозволу, а зелена карта важи до истека премије обавезног осигурања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана