Русија поново покренула производњу Москвича послије 20 година

Tanjug
Foto: Cnbc

МОСКВА- Послије двадесетогодишње паузе, Русија је данас поново покренула производњу аутомобилског бренда Москвич с новим, модерним кинеским дизајном који једва да подсјећа на класик из совјетске ере.

Производња је покренута у фабрици у близини Москве, коју је напустила француска компанија Рено, извјештава Ројтерс.

Док је посљедни модел Москвича био, како наводи британска агенција, немаштовита лимузина с троја врата (хечбек), Москвич 3 је набилдовани хечбек кросовер с бензинским мотором, алуминијумским точковима, уским фаровима с ЛЕД свелом и великом инструмент таблом с тач екраном.

Нови Москвич, по Ројтерсу, изгледа идентично као Сехол X4 компактни кросовер који производи кинеска компанија ЈАЦ, познат и као ЈАЦ ЈС4.

Саговорници британске агенције кажу да се за производњу овог руског бренда користи ЈАЦ-ов дизајн, инжењеринг и платформа, а делови се испоручују из Кине.

Рено је у мају продао свој већински удио у аутомобилској компанији Автоваз руској држави за наводно само једну рубљу, али уз опцију да откупи тај удео после шест година. Француски произвођач возила је за још једну рубљу продао и своју фабрику у Русији, која је сада преименована у Московску фабрику аутомобила Москвич.

С предвиђеном производњом од само 600 возила ове године, мало је вероватно да ће нови аутомобил промијенити суморне изгледе шире руске ауто индустрије, чија би продаја могла ову годину да заврши с резултатом испод 1,0 милион комада први пут у модерној историји Русије.

Владин крајњи циљ је производња 100.000 Москвич возила годишње, од којих ће део бити електрични модел, што је далеко мање од индустријског просјека неке фабрике аутомобила од 200.000-300.000 јединица. "Тесла", примера ради, производи 22.000 аутомобила недељно у фабрици у Шангају.

„Први аутомобили Москвич ће сићи с производне траке у децембру 2022.“, наводи се у саопштењу произвођача камиона Камаз, технолошког партнера поменуте фабрике.

Министар индустрије и трговине Денис Мантуров је навео у саопштењу да је „задатак у блиској будућности да се до краја 2023. године успоставе процеси монтаже малих штампаних плоча за аутомобиле уз учешће локалних добављача“.

Из министарства су најавили да ће покретање производње у пуном обиму обезбедити посао за још око 40.000 људи. Овај аутомобил ће, како се додаје, бити пуштен у продају у Русији сљедећег мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана