Rusija ponovo pokrenula proizvodnju Moskviča poslije 20 godina

Tanjug
Foto: Cnbc

MOSKVA- Poslije dvadesetogodišnje pauze, Rusija je danas ponovo pokrenula proizvodnju automobilskog brenda Moskvič s novim, modernim kineskim dizajnom koji jedva da podsjeća na klasik iz sovjetske ere.

Proizvodnja je pokrenuta u fabrici u blizini Moskve, koju je napustila francuska kompanija Reno, izvještava Rojters.

Dok je posljedni model Moskviča bio, kako navodi britanska agencija, nemaštovita limuzina s troja vrata (hečbek), Moskvič 3 je nabildovani hečbek krosover s benzinskim motorom, aluminijumskim točkovima, uskim farovima s LED svelom i velikom instrument tablom s tač ekranom.

Novi Moskvič, po Rojtersu, izgleda identično kao Sehol X4 kompaktni krosover koji proizvodi kineska kompanija JAC, poznat i kao JAC JS4.

Sagovornici britanske agencije kažu da se za proizvodnju ovog ruskog brenda koristi JAC-ov dizajn, inženjering i platforma, a delovi se isporučuju iz Kine.

Reno je u maju prodao svoj većinski udio u automobilskoj kompaniji Avtovaz ruskoj državi za navodno samo jednu rublju, ali uz opciju da otkupi taj udeo posle šest godina. Francuski proizvođač vozila je za još jednu rublju prodao i svoju fabriku u Rusiji, koja je sada preimenovana u Moskovsku fabriku automobila Moskvič.

S predviđenom proizvodnjom od samo 600 vozila ove godine, malo je verovatno da će novi automobil promijeniti sumorne izglede šire ruske auto industrije, čija bi prodaja mogla ovu godinu da završi s rezultatom ispod 1,0 milion komada prvi put u modernoj istoriji Rusije.

Vladin krajnji cilj je proizvodnja 100.000 Moskvič vozila godišnje, od kojih će deo biti električni model, što je daleko manje od industrijskog prosjeka neke fabrike automobila od 200.000-300.000 jedinica. "Tesla", primera radi, proizvodi 22.000 automobila nedeljno u fabrici u Šangaju.

„Prvi automobili Moskvič će sići s proizvodne trake u decembru 2022.“, navodi se u saopštenju proizvođača kamiona Kamaz, tehnološkog partnera pomenute fabrike.

Ministar industrije i trgovine Denis Manturov je naveo u saopštenju da je „zadatak u bliskoj budućnosti da se do kraja 2023. godine uspostave procesi montaže malih štampanih ploča za automobile uz učešće lokalnih dobavljača“.

Iz ministarstva su najavili da će pokretanje proizvodnje u punom obimu obezbediti posao za još oko 40.000 ljudi. Ovaj automobil će, kako se dodaje, biti pušten u prodaju u Rusiji sljedećeg mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana