Ријетки Boss 351 Mustang "спашен" из складишта у којем је провео 46 година

ГС
Foto: Klix.ba

Ријетки примјерак Фордовог Мустанга пронађен је у складишту у којем је провео чак 46 година.

Boss 351 је био доступан само током 1971. године те је своје мјесто нашао испод модела Boss 429. Покреће га 5,7-литарски V8 мотор који развија 330 КС и 500 Nm обртног момента, а који је упарен са четверостепеним мануелним мењачем. Снага се преноси на стражње точкове.

Boss се разликује од стандардног Мустанга по радилици, главама цилиндара и специјално дизајнираном Autolite 4300-D карбуратором. Уграђени су клипови од кованог алуминија, а блок мотора је добио поклопце главног лежаја с четири шарафа умјесто уобичајена два.

Током 1971. године је произведено свега 1.806 примјерака модела Boss 351. а примјерак на фотографијама је купљен нов. Међутим, паркиран је од 1976. године.

Први власник је наручио аутомобил у црвеној боји, али му је достављен жути примјерак. Он то није уочио јер је био далтониста, али је сазнао истину када му је за боју аутомобила рекла његова супруга.

У намјери да смањи потрошњу, покушао је поставити два двоцијевна умјесто једног четвероцијевног карбуратора, али је одустао од пројекта. Аутомобил је од тада паркиран, а с обзиром на старост, у добром је стању с тим да му је потребно детаљно чишћење. Прешао је свега 74.311 километара. Сада је на путу до новог власника, који ће га вјероватно рестаурирати и вратити му његов пуни сјај, преноси Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана