Rijetki Boss 351 Mustang "spašen" iz skladišta u kojem je proveo 46 godina

GS
Foto: Klix.ba

Rijetki primjerak Fordovog Mustanga pronađen je u skladištu u kojem je proveo čak 46 godina.

Boss 351 je bio dostupan samo tokom 1971. godine te je svoje mjesto našao ispod modela Boss 429. Pokreće ga 5,7-litarski V8 motor koji razvija 330 KS i 500 Nm obrtnog momenta, a koji je uparen sa četverostepenim manuelnim menjačem. Snaga se prenosi na stražnje točkove.

Boss se razlikuje od standardnog Mustanga po radilici, glavama cilindara i specijalno dizajniranom Autolite 4300-D karburatorom. Ugrađeni su klipovi od kovanog aluminija, a blok motora je dobio poklopce glavnog ležaja s četiri šarafa umjesto uobičajena dva.

Tokom 1971. godine je proizvedeno svega 1.806 primjeraka modela Boss 351. a primjerak na fotografijama je kupljen nov. Međutim, parkiran je od 1976. godine.

Prvi vlasnik je naručio automobil u crvenoj boji, ali mu je dostavljen žuti primjerak. On to nije uočio jer je bio daltonista, ali je saznao istinu kada mu je za boju automobila rekla njegova supruga.

U namjeri da smanji potrošnju, pokušao je postaviti dva dvocijevna umjesto jednog četverocijevnog karburatora, ali je odustao od projekta. Automobil je od tada parkiran, a s obzirom na starost, u dobrom je stanju s tim da mu je potrebno detaljno čišćenje. Prešao je svega 74.311 kilometara. Sada je na putu do novog vlasnika, koji će ga vjerovatno restaurirati i vratiti mu njegov puni sjaj, prenosi Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana