Ригорозне казне дижу цијену нових возила

Агенције
Ригорозне казне дижу цијену нових возила

БРИСЕЛ - Европска комисија ће од 1. јануара 2020. кажњавати произвођаче аутомобила за сваки прекобројни грам угљен-диоксида (СО2) изнад зацртаног просјека од 95 грама по пређеном километру, и то износом од 95 евра по граму.

То произилази из ригорозне Уредбе о утврђивању стандардних вриједности емисије СО2 за нове аутомобиле. Том Уредбом ЕК од произвођача аутомобила тражи да аутомобили продати на тржишту ЕУ већ сљедеће године емитују 95 грама по једном километру. 

Све то води и ка поскупљењу цијена нових аутомобила, јер трговци неће сами моћи да компензују казне. Према процјени консултантске куће “Еулер Хермес”, цијена новог аутомобила већ ће у 2020. у просјеку порасти за 2,6 одсто, што је тек почетак таласа поскупљења.

Просјечна емисија СО2 код дизел аутомобила је 121,5 грам по километру, и врло су близу емисији из бензинских возила која износи 123,4 грама по километру.

Даље се додаје да је од 2010. до 2016. године биљежен константан пад просјечне емисије СО2 из путничких аутомобила за готово 22 грама, али да се 2017. емисија повећала за 0,4, а прошле године за 2,0 грама по километру.

Неки од главних чинилаца који доприносе повећању емисије нових путничких аутомобила у 2018. су растући удјели бензинских аутомобила у новим регистрацијама, поготово у сегменту СУВ возила која троше више горива.

Просјечна емисија СО2 нових аутомобила продатих у ЕУ током 2018. била је 120,6 грама по километру, а ако тако буде и 2020., произвођачи ће морати да плате огромне казне.

Процјене стручњака говоре о казнама чији се износ креће од 20 па до 35 милијарди евра, а износи казни ће се израчунавати на основу броја проданих, а не произведених аутомобила. Строже норме ЕУ могле би да доведу и до тога да се купци окрену куповини половних аутомобила. На рабљена возила се Уредба не односи, па ће њихова цијена вјероватно још више одскакати у односу на нове аутомобиле.
 

Услови

Према предвиђањима, до 2021. године, услове Европске уније испуниће “Тојота”, “Волво”, алијанса “Рено”-”Нисан”-”Мицубиши”, а возила марке “Форд” и “Фијат” имаће већу емисију СО2 па ће плаћати пенале, док ће ПСА и “Фолксваген” бити на граници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана