Rigorozne kazne dižu cijenu novih vozila

Agencije
Rigorozne kazne dižu cijenu novih vozila

BRISEL - Evropska komisija će od 1. januara 2020. kažnjavati proizvođače automobila za svaki prekobrojni gram ugljen-dioksida (SO2) iznad zacrtanog prosjeka od 95 grama po pređenom kilometru, i to iznosom od 95 evra po gramu.

To proizilazi iz rigorozne Uredbe o utvrđivanju standardnih vrijednosti emisije SO2 za nove automobile. Tom Uredbom EK od proizvođača automobila traži da automobili prodati na tržištu EU već sljedeće godine emituju 95 grama po jednom kilometru. 

Sve to vodi i ka poskupljenju cijena novih automobila, jer trgovci neće sami moći da kompenzuju kazne. Prema procjeni konsultantske kuće “Euler Hermes”, cijena novog automobila već će u 2020. u prosjeku porasti za 2,6 odsto, što je tek početak talasa poskupljenja.

Prosječna emisija SO2 kod dizel automobila je 121,5 gram po kilometru, i vrlo su blizu emisiji iz benzinskih vozila koja iznosi 123,4 grama po kilometru.

Dalje se dodaje da je od 2010. do 2016. godine bilježen konstantan pad prosječne emisije SO2 iz putničkih automobila za gotovo 22 grama, ali da se 2017. emisija povećala za 0,4, a prošle godine za 2,0 grama po kilometru.

Neki od glavnih činilaca koji doprinose povećanju emisije novih putničkih automobila u 2018. su rastući udjeli benzinskih automobila u novim registracijama, pogotovo u segmentu SUV vozila koja troše više goriva.

Prosječna emisija SO2 novih automobila prodatih u EU tokom 2018. bila je 120,6 grama po kilometru, a ako tako bude i 2020., proizvođači će morati da plate ogromne kazne.

Procjene stručnjaka govore o kaznama čiji se iznos kreće od 20 pa do 35 milijardi evra, a iznosi kazni će se izračunavati na osnovu broja prodanih, a ne proizvedenih automobila. Strože norme EU mogle bi da dovedu i do toga da se kupci okrenu kupovini polovnih automobila. Na rabljena vozila se Uredba ne odnosi, pa će njihova cijena vjerovatno još više odskakati u odnosu na nove automobile.
 

Uslovi

Prema predviđanjima, do 2021. godine, uslove Evropske unije ispuniće “Tojota”, “Volvo”, alijansa “Reno”-”Nisan”-”Micubiši”, a vozila marke “Ford” i “Fijat” imaće veću emisiju SO2 pa će plaćati penale, dok će PSA i “Folksvagen” biti na granici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana