Renault продао рекордан број електричних аутомобила

Agencije
Renault продао рекордан број електричних аутомобила

Продаја аутомобила на струју расте из године у годину, али не тако брзо као што су неки можда очекивали.

Тесла је преузео лидерску позицију у производњи електричних аутомобила прије свега захваљујући великој тражњи за Моделом 3, али и неке друге ауто-компаније забиљежиле су у протеклој години раст продаје својих аутомобила на струју, прeноси Б92.

Тако је Renault у 2019. испоручио купцима 62.447 електричних аутомобила, чиме је настављен стабилан раст продаје из протеклих неколико година.  Поређења ради, 2018. француски произвођач продао је 49.300 ЕВ, а 2017. 36.300. Ипак, када се ови бројеви упореде са укупном продајом Renault путничких аутомобила, која је у прошлој години износила око два милиона возила, може се закључити да је и даље ријеч о релативно малим процентима када је у питању удио електроаутомобила.

Са друге стране, Renault у 2020. години полаже велике наде у хибридне верзије новог Clia и Captur, које су опремљене Е-Тech технологијом. 

Можда нису чисто електрични аутомобили, али како наводи француска компанија, ови аутомобил ће стартовати на електрични погон, а процјењује се да ће за 80% вожње у градским условима користити искључиво електромотор.

Иначе, у 2019. најпродаванији електрични Renault као и претходних година био је Zoe, који је прошле јесени унапређен па сада има фабрички декларисану аутономију од скоро 400 km.

Renault је у години која је за нама испоручио 48.269 ових возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана