Рекордно високе цијене половњака: Голф дизелаш скупљи чак за 30 одсто

ГС
Foto: arhiva

Поређење је направљено између марта 2021. и марта 2022.

Успорена производња нових аутомобила тренутно диже цокене половњака. Истовремено, ЕУ жели да забрани нове бензинце и дизелаше најкасније до 2035, од када би требало да се дозволи продаја искључиво електричних аутомобила.

Оно што многи занемарују је да само мањина купаца уопште жели да посједује електрични аутомобил, док произвођачи у исто вријеме нуде све мање опција са СУС моторима или их уопште више не нуде.

Резултат је очигледан, барем у овој прелазној фази – понуда половних дизелаша и бензинаца смањиваће се брже од потражње. То се одражава и на цијене половних возила које су у просјеку само прошле године порасле за готово 25 процената.

Док су половњаци у Њемачкој у марту 2021. коштали у просјеку 21.793 евра, у истом мјесецу 2022. већ су били 26.817 евра. Највећи мјесечни раст цијена био је од јануара 2022. до фебруара 2022. (плус 3,2%).

Ексклузивно за Фоцус.де, највећи њемачки сајт за продају половњака, Мобиле.де, одабрао је неколико модела код којих је поскупљење било посебно велико.

Поређење је направљено између марта 2021. и марта 2022. и показује да се тржиште половних аутомобила полако, али сигурно празни.
У наставку можете погледати примјере половњака чије су цијене драстично порасле у последњих годину дана:

• ВW Поло: скок цијене од 38% – с обзиром да мали аутомобили нису уносни за произвођаче, а такође постају све скупљи за производњу због строгих ограничења емисије издувних гасова, они полако нестају из асортимана многих произвођача. Овај недостатак залиха и, наравно, тренутно високе цијене горива значе да је половни ВW Поло одједном изузетно привлачан. У марту 2021. овај мали аутомобил се још оглашавао за просјечно 10.105 евра, а тренутно је већ на 13.941 евра – дакле пуних 38 одсто више.

• ВW Голф: дизелаш је у великој потражњи – и постаје све рјеђи. За само неколико година произвођач из Волфсбурга продаваће само електричне аутомобиле у Европи. Купце половњака наравно то не радује, јер је ВW Голф ТДИ тренутно веома тражена роба, а цијене су му за годину дана порасле 31 одсто.

• ВW Туран и Шаран: на сајту Мобиле.де тренутно је у понуди 31 одсто мање Турана него пре годину дана, док је просЈечна цИЈена порасла за 24 процента на 21.653 евра. Већи комби ВW Шаран скупљи је за 25%.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана