Први електрични аутомобили македонске производње се очекују 2024.

N1
Foto: Ilustracija

Први електрично "i go" (е.ГО) аутомобили македонске производње очекују се 2024. године, изјавио је директор Технолошко-индустријско развојних зона (ТИРЗ) Сјеверне Македоније Јован Деспотовски.

Он је телевизији "Канал 5" рекао да ће државна помоћ инвестицији њемачког произвођача електричних возила "Некст и го мобајл" бити реализована у наредних пет година и истакао да држава има механизме да заштити јавни интерес.

Дирекција за ТИРЗ је јуче у име владе Сјеверне Македоније потписала уговор о државној помоћи инвестицији те њемачке компаније која предвиђа комплетну производњу електричних "i go" аутомобила у Технолошко-индстријој развојној зони "Тетово“.

Према ријечима Деспотовског, фабрика електричних аутомобила у Тетову почец́е да се гради на јесен, а према уговору, пробна производња се очекује 2024. године

"То је циљ који је инвеститор, према пословном плану и јуче потписаном уговору, дужан да испуни", рекао је он и истакао да је ријеч о компанији која је уско повезана са Техничким универзитетом у Ахену, који је у прва два одсто свјетских универзитета, према свим глобалним ранг листама.

Како је навео Деспотовски, инвестиција њемачке компаније у Тетову је 130 милиона евра, а планирано је отварање 900 нових радних мјеста, као и бруто зараде које у су просјеку 2,5 пута више од републичког просјека.

"Државна помоћ неће прелазити 35 одсто укупне инвестиције, а додјела средстава зависи од динамике реализације инвестиције и испуњености услова предвиђених уговором", рекао је директор ТИРЗ Сјеверне Македоније.

Додао је да та компанија неће користити пореске олакшице, већ да је у потпуности дужна да их уплати у буџет и јавне фондове државе.

"Овај модел државне подршке је у складу са прописима ЕУ и подједнако је доступан свим страним и македонским компанијама“, рекао је Деспотовски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана