Пилоти оптужују произвођаче авиона да стављају профит изнад безбједности

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ - Нова технологија аутоматизације на којој инсистирају произвођачи авиона повећаће њихов профит, науштрб безбједности, изјавио је предсједник европског синдиката пилота Отјан де Бруијн за Еурактив, критикујући регулаторно тијело ЕУ за ваздухопловство да је превише блиско авио компанијама.

Према садашњим европским правилима, на дугим летовима док се један пилот одмара ван пилотске кабине, други мора да буде у кабини, тако да у сваком тренутку пилот и копилот морају да буду приправни. Технологија аутоматизације би довела до тога да на тим летовима буду само два пилота.

Произвођачи авиона одбацују тврдње да стављају профит испред безбједности, рекавши да технологија аутоматизације може играти кључну улогу у безбједности летова.

Де Бруијн је рекао да је недавни инцидент на Боингу 737 Макс симптоматичан јер произвођачи воде више рачуна о профиту него о безбједности.

Предсједник синдиката пилота је, с друге стране, осудио настојање Ербаса да одабрани авиони, као што је А350, буду сертификовани за операције са једним пилотом током фазе крстарења.

Произвођач авиона са сједиштем у Тулузу тренутно сарађује са регулаторима ЕУ како би дозволио пилотима да лете сами, осим током узлетања и слијетања, уз аутоматизовану технологију која у суштини представља копилота.

Према садашњим правилима, док се један пилот одмара ван пилотске кабине, други пилот мора да буде у кабини, тако да су два пилота на дужности у сваком тренутку.

Ербас, међутим, вјерује да је његова технологија довољно софистицирана да може да омогуц́и једном пилоту да сам управља операцијама током периода крстарења током лета.

Де Бруијн сматра да је имати мање од два пилота на лету "незамисливо чак и уз најсофистициранију технологију која је тренутно доступна".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана