Ово су "тајне функције" појаса у аутомобилу

Агенције
Foto: Илустрација

Не треба ни да помињемо колико је важан сигурносни појас у аутомобилу.

Осим основне намјене, могли бисте да га искористите за још неколико ствари.

Како је на ТикТоку објаснио инфлуенсер Брат Цонг, сигурносни појас у атомобилима има више од једне функције, а већини возача оне не би пале на памет.

Набројаћемо овдје четири мало мање познате (поред оне најбитније, да се вежете), па сами просудите да ли ћете их све користити.

1. Гурање аутомобила

Аутомобил се покварио, а нема никога да вам помогне око гурања како бисте га довели на неко безбједно мјесто? Нема проблема. Извуците сигурносни појас напоље, фиксирајте га вратима, а затим га ставите на раме. На овај начин, аутомобил ћете моћи да погурате сами, пуном снагом.

2. Чистоћа возила

Када купујете полован аутомобил, покушајте да извучете појас до краја, и видите да ли на њему има неких флека, плијесни, буђи... ако уочите било шта што не би требало да буде ту, велике су шансе да је аутомобил био у води прије продаје.

3. Датум производње

Ово се поново односи на половњаке - на дну појаса налази се датум производње возила, и то можете да упоредите са датумом који се налази на плочици код врата. Ако се датуми не слажу, значи да су неки дијелови мијењани и да је ауто можда учествовао у несрећи - у том случају, запитајте се да ли би заиста требало да га купите.

4. Разбијање стакла

У случају нужде, односно када сте заглављени, можете да искористите метални дио појаса како бисте разбили прозорско или вјетробранско стакло, и на тај начин изашли из аутомобила. Надамо се да вам ово неће затребати, али добро је знати да може да послужи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана