Ових шест грешака уништава аутомобил

automobil.hr
Ових шест грешака уништава аутомобил

Издвојили смо шест најчешћих грешака којима власници уништавају свој аутомобил.

Бити власником аутомобила није једноставно. Потребно се квалитетно бринути о њему, како се сан не би претворио у ноћну мору. Многи свјесно или несвјесно гријеше у односу према аутомобилу, не пружају му потребно, а сваки пропуст враћа се попут бумеранга. Тада најчешће страда новчаник, јер се сваки пропуст у коначници плаћа двоструко.

1. Игнорисање “Check engine” индикатора

Индикатор “Check engine” није пролазна грешка, која се данас појавила, а од сутра неће више никад. Сваки пут кад се активира потребно јој је посветити посебну пажњу, јер игнорисање може резултирати скупом поправком.

2. Нередовна замјена уља и филтера

Уље је за мотор попут крви за људско тијело. Кључно је за исправан рад и никако није препоручљиво премашивати фабрички прописан интервал замјене. Многи сматрају како је једино важно да уља има довољно, а притом не узимају у обзир да временом састави уља опадају. Замјена филтера једнако је важна, јер он спречава да нечистоће продиру према виталним дијеловима.

3. Занемаривање стања гума

Хронична беспарица разлог је због којег многи не воде рачуна о старости и стању гума, него се само фокусирају на дубину профила. Увијек је важно имати на памети да је цијели аутомобил у контакту с подлогом на површини мањој од четири разгледнице. Сигурност вожње увелико зависи о стању гума, а стање гуме директно је повезано са старошћу, дубином профила и исправним притиском.

Једна од битних ствари је редовно сервисирање возила, но да би то могли и доказати није свеједно о којем сервису се ради...

4. Прескакање сервисног интервала

Произвођач је распоред сервиса и опсег послова на њима прописао с разлогом па никакве импровизације нису добре. Инжењери који су били ангажовани на развоју појединог модела аутомобила добро су упознати с пројектованом трајношћу појединог склопа па ако желите избјећи неугодна изненађења држите се тога што су прописали.

5. Лоша хигијена аутомобила

Још у вртићу тете су нас училе како је чистоћа пола здравља. Исто се односи и на аутомобил. Одржавање чистоће вишеструко ће се вратити. Лакше је уочити неправилности, а веома је важно и на вријеме уклонити све честице које би посљедично могле изазвати штету. То се посебно односи на детаљно прање након зимских услова, кад су многи путеви пуни соли, којом се посипају цесте, а која на вишим температурама нагриза лак и тиме омогућава напредовање корозије.

6. Немаран сте возач

Независно о томе какву су услови на цести, према аутомобилу се увијек треба односити с пажњом и поштовањем. Сви нагли покрети, јурњава с хладним мотором, гашење врућег, шкрипа гума, беспотребно нагло кочење, налети на рупе и неравнине… Немаран возач таквим приступом вишеструко, а непотребно, повећава потрошњу свих виталних склопова те трајно наноси штету аутомобилу. Разлике могу бити толике да аутомобил са 100.000 км буде у осјетно горем стању од истог таквог модела, у добрим и савјесним рукама са 300.000 пређених км.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана