Нови Киа ЕВ6 пружа врхунску сигурност и удобност

ГС
Нови Киа ЕВ6 пружа врхунску сигурност и удобност

Дуго очекивани електрични кросовер Киа ЕВ6 је богато опремљен врхунском опремом по питању сигурности и удобности, између осталог збиром напредних асистенцијских система (АДАС). Иновативне, високотехнолошке функције смањују опасност и стрес у вожњи, штите путнике и остале учеснике у саобраћају, а уједно нуде интуитивно искуство сваке вожње.

За пружање сигурне и удобне вожње на аутоцести ЕВ6 је добио Кијину најновију изведбу система Хајвеј Драјвинг Асист 2 (ХДА 2). 

Употребом радара смјештених на различитим дијеловима возила, систем помаже возачу одржавати подешену брзину и размак до возила испред, док је систем Лејн Фоловинг Асист (ЛФА) задужен за то да се возило држи унутар возне траке. 

Употребом радарског темпомата с контролом у завојима који се темељи на навигацији (NSCC-C - Navigation-based Smart Cruise Control with Curve Control ) систем смањује брзину возила у завојима и поново враћа на подешену брзину када то услови поново дозвољавају.

У случају да сусједно возило вози превише близу систем ХДА 2 помаже код прилагођавања положаја ЕВ6 како би се избјегао потенцијални судар. Промјена траке сада је лакша него икад прије. С возачевим рукама на управљачу и изнад одређене брзине возила с притиском на ручицу индикатора возило аутоматски прелази на жељену траку.

Напредни асистенцијски систем за мртве углове пружа сигурну промјену возне траке

ЕВ6 је добио и асистенцијски систем за упозоравање на возила у мртвом углу (БВМ) и систем за спријечавање судара с возилом у мртвом углу (БЦА) који омогућавају сигурну промјену возне траке. 

БВМ дјелује као други пар очију који приказом догађања на високорезолуцијском 12,3-инчном дигиталном екрану уклања возачеве мртве углове на лијевој и десној страни возила. 

БЦА користи сензоре радара како би возача упозорио на приближавање возила и аутоматски кочи ако постоји опасност од судара током промјене траке. 
Навигацијска упутства на раскрсницама, поготово на онима с више трака, могу бити врло стресна за бројне возаче. Кијин асистенцијски систем за спријечавање налета (ФЦА) сада укључује функције за завијање на раскрсници и пролазак кроз раскрсницу који пружају максималну превентивну сигурност током навигацијског вођења на раскрсницама. 

Ако је активиран показивач смјера систем возача упозорава на опасност од судара с надолазећим возилом. Слично је и у случају опасности од судара с возилом које се приближава с лијеве или десне стране када возач вози право кроз раскрсницу. 

Ако се опасност повећава систем упозори возача и аутоматски кочи како би спријечио судар.

Интелигентни предњи фарови нуде прецизније освјетљавање у свим условима

За сигурност возила је од кључног значаја могућност видјети и бити видљив. Како би пружао максимално освјетљавање Киа ЕВ6 доноси нове интелигентне предње фарове (ИФС), технологију која захваљујући независном дјеловању појединог сегмента ЛЕД свјетла (сваки фар ЕВ6 има 8 сегмената) омогућава тачније освјетљавање. 

ИФС возачу дозвољава вожњу са стално упаљеним дугим свјетлима без опасности од засљепљивања возила из супротног смјера. Предња камера с технологијом препознавања возила аутоматски затамни или боље освјетли поједине сегменте ЛЕД свјетала, што побољшава видљивост испред возила, а уједно и спријечава бљештање у реалном времену.

Лакше маневрисање

Паркирање и остала потенцијално комплексна маневрисања су лакша захваљујући прегледу околине возила (СВМ), преноси портал Кликс. Камере на средишњем екрану ЕВ6 приказују 360-степени преглед околине возила. Вожња уназад на уском простору је сигурнија захваљујући асистенцијском систему за спријечавање судара током вожње уназад (РЦЦА). 

Високотехнолошки систем током вожње уназад препознаје надолазећа возила с обје стране. У случају опасности од судара систем аутоматски кочи.

Систем паметног даљинског паркирања – дјелује и на правоугаоним и паралелним паркирним мјестима

На заиста уским паркинзима возачима ће бити од користи паметно даљинско паркирање (РСПА). РСПА је функција која омогућава аутономно паркирање возила, без обзира на то је ли возач у возилу. 

Употребом камера постављених на возилу и ултрасоничних сензора ЕВ6 може на простору одговарајућих димензија аутоматски паркирати, а притом аутоматски додаје гас, кочи и мијења из прве брзине у рикверц и обрнуто. РСПА може паркирати возило на правоугаоним и паралелним паркирним мјестима.

Када је возило паркирано и путници на задњим сједиштима желе отворити врата Кијин систем за сигурно излажење из возила (СЕА) аутоматски упозорава и закључава врата ако се одпозади у мртвом углу ЕВ6 приближава друго возило, што смањује опасност од судара и унапријеђује сигурност на самом крају путовања.

За додатну удобност у ЕВ6 брине се Кијин паметни систем електричног отварања/затварања пртљажних врата. С паметним кључем у џепу и приближавању задњем крају возила систем препознаје кључ и аутоматски отвара пртљажна врата, што омогућава једноставан и практичан приступ пртљажнику.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана