Мерцедес спустио цијене неких електричних возила

ГС
Foto: Агенције

У намјери да побољша до сада разочаравајућују продају своје ЕQ електричне гаме аутомобила у Кини, Мерцедес је најавио смањење цијена за моделе ЕQЕ и ЕQS.

Мерцедес-Бенз ЕQЕ сада кошта 478.000 јуана (67.432 долара) након што је одобрен попуст од 50.000 јуана (7.054 долара). Мерцедес-Бенз ЕQS је добио још већи попуст, па сада има цијену од 956.000 јуана (134.864 долара), што је за 234.000 јуана  (33.011 долара) мање него раније.

С друге стране, цијене за остатак ЕQ линије (ЕQА, ЕQB и ЕQC) остају непромијењене.

"Блумберг" наводи да су снижења цијена услиједила након периода слабе продаје. Конкретно за ЕQS, бројке у Кини су изненађујуће ниске, па се у неким случајевима спуштају на само 100 испорука мјесечно. Дио проблема је повезан са ограниченим простором за главу за путнике позади због нагнуте линије крова. Ово је важан фактор за кинеске купце у премијум сегменту који више воле да сједе позади.

Представник Мерцедеса је рекао да компанија "континуирано посматра и анализира динамична тржишна кретања, укључујући тренутно позиционирање других произвођача у луксузном сегменту. На основу тога, Мерцедес-Бенз репозиционира одређене ЕQ моделе у Кини”.

Мерцедес је продао око 8.800 електричних аутомобила у Кини између јануара и јула ове године. Поред Мерцедеса, и Тесла је такође недавно најавио смањење цијена у Кини како би повећао продају и постао конкурентнији у односу на све већи број локалних ривала. Бројке сугеришу да ово постаје све теже, јер 80 одсто продаје нових електричних возила у Кини током седам мјесеци 2022. отпада на домаће произвођаче аутомобила, преноси "АутоБлог".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана