Mercedes spustio cijene nekih električnih vozila

GS
Foto: Agencije

U namjeri da poboljša do sada razočaravajućuju prodaju svoje EQ električne game automobila u Kini, Mercedes je najavio smanjenje cijena za modele EQE i EQS.

Mercedes-Benz EQE sada košta 478.000 juana (67.432 dolara) nakon što je odobren popust od 50.000 juana (7.054 dolara). Mercedes-Benz EQS je dobio još veći popust, pa sada ima cijenu od 956.000 juana (134.864 dolara), što je za 234.000 juana  (33.011 dolara) manje nego ranije.

S druge strane, cijene za ostatak EQ linije (EQA, EQB i EQC) ostaju nepromijenjene.

"Blumberg" navodi da su sniženja cijena uslijedila nakon perioda slabe prodaje. Konkretno za EQS, brojke u Kini su iznenađujuće niske, pa se u nekim slučajevima spuštaju na samo 100 isporuka mjesečno. Dio problema je povezan sa ograničenim prostorom za glavu za putnike pozadi zbog nagnute linije krova. Ovo je važan faktor za kineske kupce u premijum segmentu koji više vole da sjede pozadi.

Predstavnik Mercedesa je rekao da kompanija "kontinuirano posmatra i analizira dinamična tržišna kretanja, uključujući trenutno pozicioniranje drugih proizvođača u luksuznom segmentu. Na osnovu toga, Mercedes-Benz repozicionira određene EQ modele u Kini”.

Mercedes je prodao oko 8.800 električnih automobila u Kini između januara i jula ove godine. Pored Mercedesa, i Tesla je takođe nedavno najavio smanjenje cijena u Kini kako bi povećao prodaju i postao konkurentniji u odnosu na sve veći broj lokalnih rivala. Brojke sugerišu da ovo postaje sve teže, jer 80 odsto prodaje novih električnih vozila u Kini tokom sedam mjeseci 2022. otpada na domaće proizvođače automobila, prenosi "AutoBlog".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana