Колики је ризик ако возите на прениским обртајима?

B92
Foto: Ilustracija

Времена и технологије се мијењају, па би требало и навике.

Старији возачи ће вам на основу свог искуства рећи да је најбољи рецепт за ниску потрошњу горива вожња на ниским обртајима. Иако се ставови возача који су утемељени већ деценијама најчешће не доводе у питање, ово је једна од оних тема која заслужује ревизију.

Оно што је било актуелно годинама уназад не мора бити и данас. Поготово јер постоји додатни фактор који се тиче аутомобилске технологије.

При ниским обртајима мотор (ни)је штедљивији

Када мотор најмање троши? Кад се најмање замара. А мотор се не замара само кад га натерате у црвено поље обртомера, већ и кад једва ради – и умјесто да убрза, почне да трза када притиснете гас.

Пратећи овај след, није тешко закључити да се мотор најмање замара у подручју оптималног распона обртаја. То значи да је највећа ефикасност:

• 1.750 – 2.500 о/мин за дизел,

• преко 3000 о/мин за атмосферске бензинце,

• 2.000 – 3.000 о/мин за бензинце са компресором.

Клипови не воле ниске обртаје

Када возач вози 40 км/х у петом степену преноса, не само да не штеди гориво, већ се чак излаже огромним трошковима.

"Убијање" мотора испод безбједне вриједности ротације негативно утиче на радне елементе мотора и погонског склопа.

На примјер, мали број обртаја значи брже трошење клипних прстенова или оштећење самих клипова. Обнова у случају нових погонских јединица обрачунава се у стотинама евра.

А понекад се може испоставити да је квар такав да се мотор квалификује за замјену…

Низак број обртаја ће растегнути ланац и оштетити дводелни (пливајући) замајац

И други елементи су такође важан фактор. Погонски ланац, на пример, не воли ниске обртаје. Ланци који се данас користе много су тањи, па се брже растежу и могу се чак и прекинути.

Међутим, ниски обртаји су смртоносни и за пливајући замајац – који је данас стандард не само у дизелашима, већ и у многим бензинским аутомобилима.

Тако дводелни (пливајући) замајац, умјесто да издржи 200 или 300 хиљада километара, може захтијевати замјену већ након 50 или 60 хиљада пређених километара. Цијена новог дијела је од 150 до 500 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана