Који су аутомобили најбољи – италијански, њемачки, француски или јапански?

Б92
Који су аутомобили најбољи – италијански, њемачки, француски или јапански?

Једна од великих дилема у аутомобилској индустрији је из које земље долазе најбоља возила.

Генерално мишљење је да најбоља возила праве Нијемци и Јапанци, али су им велика конкуренција Французи и Италијани.

Традиционално, главни ривали у Европи су Нијемци и Италијани, који се не истичу баш увијек по квалитету, али у дизајну возила и моторима им је често тешко парирати.

Ривалитет између Италијана и Нијемаца је наравно највећи на Апенинском полуострву, могло би се чак рећи да су "заклети непријатељи" и "вјечити ривали".

Међутим, недавно су истраживање о томе чији су аутмобили бољи спровели "неутрални" Британци, двије компаније специјализоване у тестирању, поправци, раду на електронским контролама возила и маркетингу – Ecu Testinh LTD и Search Laboratory.

У озбир је узето одржавање возила у периоду од шест мjесеци, од 16. јануара до 16. јуна 2019. године, а анализирани су подаци аутомобила из Италије, Њемачке, Француске и Јапана.

На основу ових података, испоставило се да су "најгори" аутомобили они од њемачких произвођача, јер имају у просјеку 53 квара на 100 јединица.

Многе ће изненадити податак да су Италијани бољи за 11%, са 48 кварова на 100.000 возила, док су знатно испред њих Французи са 25%.

Вјероватно за много је очекивано да су најбољи Јапанци, са тек 17 кварова на 100.000 возила.

Када су у питању електронске компоненте, чак су и ту Нијемци гори од Италијана, са чак 75% забиљежених кварова, док су у том погледу далеко најбољи Французи са тек 2%, док им у леђа гледају и Јапанци са 8%.

Што се тиче појединачних брендова, озлоглашени Алфа Ромео је наводно бољи од велике њемачке петорке коју чине Volkswagen, Опел, Ауди, BMW и Мерцдедес.

ФИАТ није заблистао, јер се налази при дну листе поузданости, али у поређењу са великим Мерцедесом има само два квара више у просjеку.

Апсолутно најбољи произвођач је, опет вjероватно очекивано – Тоjота, са тек пет кварова на 100.000 јединица. Иза ње су француски Renault са 16 те земљаци из Хонде са 20.

Наведено истраживање разликује се од оног које је ове године спровела америчка маркетиншка кућа JD Power по којој су возила из Њемачке знатно поузданија од италијанских, а најбољи је један француски бренд, али у њиховом истраживању није било Алфа Ромеа је због слабе продаје овог бренда у САД нису имали довољно поуздан узорак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана