Киша, сунце, киша, сунце – како правилно опрати ауто?

B92
Киша, сунце, киша, сунце – како правилно опрати ауто?

Не постоји само један начин да се правилно опере аутомобил, али зато постоји много погрешних, при чему лако можете да изгребете лак или му уништите сјај.

 Најважније од свега је да спречите да се нечистоћа коју желите да скинете претвори у шмирглу која ће изазивати оштећења на лаку.


Не на јаком сунцу

Прије него што почнете са прањем, нађите одговарајуће мјесто. Ауто нипошто не смије директно да буде изложен сунцу, због брзог сушења пијене/шампона, воде и других средстава која ћете можда користити. Ако не можете да нађете такво мјесто, онда га перите у раним јутарњим часовима или увече. Такође ни сам ауто не смије да буде врео.

Који шампон користити?

Нипошто немојте да користите агресивна средства за прање која се користе у кухињи или купатилу, пошто лако може доћи до оштећења лака или пластичних и гумених делова. На примјер, Циф, Вим или Арф одлично перу, одмашћују и скидају све и свашта, али имају и абразивна својства, тј. у себи имају ситне честице које ће да изгребу лак вашег аутомобила.

Не препоручује се ни обичан детерџент за прање судова. Можда он „штити ваше руке и чини их меканим” и можда га многи возачи користе већ годинама и деценијама без проблема, али једноставно има таква хемијска својства која не одговарају лаку аутомобила.

Зато користите посебне шампоне који су намијењени прању аутомобила. И код њих има озбиљних разлика између оних најјефтинијих и најскупљих. Они скупљи обично имају и восак у себи, па након прања остаје танак заштитни слој, што значи да ће слиједеће прање бити лакше, односно нечистоће ће се лакше уклонити.

Неправилним прањем уништавате сјај вашег аутомобил

Код прања аутомобила треба „помирити” двије ставке - темељно и брзо уклонити све нечистоће, а притом не оштетити лак. Основни проблем је у томе што нечистоће садрже ситне честице које у одређеним условима могу да се претворе у прави шмиргл-папир.

Чак и уколико врло њежно и пажљиво трљате сунђером, тако да не остају никакве видљиве огреботине, неправилним прањем изазивате микро-оштећења која постепено чине површину лака све храпавијом и мање сјајном. То можемо да поредимо са шмирглањем веома фином шмирглом.

Како то спречити?

Постоји неколико начина како да ово спречите или бар да ублажите посљедице. На првом мјесту, треба добро испрскати аутомобил водом прије почетка прања, како бисте уклонили што више нечистоће, а оно што преостане да се раскваси и учини лакшим за уклањање. И ту треба бити пажљив уколико „пушкирате” ауто у самоуслужној перионици или на неком другом мјесту – нпр. имате сопствени компресорски перач (пристојан може да се купи за 70-80 евра).

Притисак воде мора да буде довољно јак да уклони нечистоћу, али не смије да буде сувише јак и уско усмјерен у једну тачку пошто и у том случају оштра зрнца под притиском воде могу да изазову оштећења.

Сунђер или четка?

Па ко још пере ауто четком?! Одговор: они који сматрају да након што сте прскањем цријевом уклонили само крупније честице, да је остало много ситнијих, па када почнете да трљате сунђером, он ће их „ухватити” и тако ћете гребати лак. Колике ће те огреботине бити зависи од величине и облика/оштрине честица. Ако перете њежно и прије тога сте добро цревом испрали нечистоће, можда никада нећете ни примјетити неку огреботину, али ће зато лак вашег аутомобила убрзано губити сјај, тј. матирати.

Они други тврде да је четка та која гребе, пошто сунђер у ствари нечистоће прима у своје поре (отворе разних величина), па нема говора о томе да се претвара у шмирглу, док четка нечистоће практично котрља по лаку.

Дакле, овдје се води огорчена борба, али сунђер је ипак у убједљивом вођству – готово сви професионалци на овом пољу га користе, а на сваком возачу је да одлучи шта ће користити за прање свог аутомобила.

Нису све четке исте

Купите ли јефтину и неквалитетну четку, са крутим влакнима, груписаним у „чуперке”, прање таквом четком неће бити ни брзо ни ефикасно, без обзира на то да ли има систем за пропуштање воде кроз себе, односно прикључак за црево. Притом ће крајеви влакана вјероватно бити оштро сјечени, па могу да гребу лак.

Четка би требало да има мекша влакна, гушћа и равномјерно распоређена. Сами крајеви влакана требало би да буду „расцвјетали” или да влакна буду израђена на такав начин или од природног материјала како не би имала оштре крајеве.

Зато се исплати дати нешто више новца и купити квалитетнију четку, која обично може да се монтира и на телескопску дршку, што у великој мјери олакшава прање крова и нижих дијелова аутомобила.

Вјерујте нам, када први пут пробате четку са телескопском дршком и схватите да не морате да се сагињете или чучите док перете доње дијелове каросерије схватићете да вриједи сваки динар.

У случају да се одлучите за четку, обавезно узмите ону која може да се монтира на цријево за воду тако да истовремено можете да перете аутомобил док вода излази из четке и спира нечистоћу. Имајте у виду да многи возачи имају негативна искуства са оваквим четкама, пошто нису ни све четке исте.

Неке једноставно немају добар систем за пропуштање воде низ влакна четке, па прање буде неефикасно и возачи одустану од њих.

Вратимо се сунђеру

Ни сви сунђери нису исти. Генерално, исплати се куповина квалитетнијег сунђера. Такође, није лако из сунђера избацити микроскопска зрнца пијеска и друге тврде нечистоће, па не би требало с времена на време штедјети ни на куповини новог сунђера. Наиме, чак иако ви под прстима не осјећате никаква зрнца или било какве трагове нечистоће, они се можда налазе у дубљим слојевима сунђера, па могу доћи у контакт са лаком при слиједећем прању када притиснете сунђер.

Постоје и посебне микрофибер рукавице које изгледају као да су направљене од “дредова”.

А сада – прање!

Овдје говоримо само о прању сунђером:

1) Припремите сав неопходан материјал/опрему. Ако је хладно, гумене чизме су од велике помоћи. Двије (2) канте, шампон, сунђер, посебан сунђер за фелне...

2) Ако на предњем крају имате пуно спљесканих и осушених/запечених мушица, не би било лоше да прво испрскате тај дио водом, затим нанесете средство за уклањање мушица, пустите га неко вријеме да дјелује и затим исперете. Након тога ће се мушице много лакше уклонити. Пажња! Ова средства не смију сувише дуго да се оставе да дјелују или да се осуше, пошто могу агресивно да дјелују на лак.

3) Прво оперите точкове - уколико оперете читав ауто, па тек онда дођете до точкова, много прљавштине са њих ће завршити на околним дијеловима лима и браника. Зато прво обрадите њих, па пређите на остатак. Више о прању точкова у наставку текста.

4) Испрскајте читав ауто водом како бисте уклонили што више нечистоће. Почните са прањем. Користите двије канте. У првој помијешајте шампон с водом и направите доста пјене. У њу ћете умакати сунђер и прати ауто. У другу канту налијте само чисту воду – у њој ћете само испирати сунђер. Дакле, сунђер у канту са пјеном, прање аута, испирање у канти са чистом водом, затим у канту са пјеном, па поново прање...

Истина, вода у тој канти са чистом водом неће дуго остати чиста, али ништа вас не спречава да повремено замјените прљаву воду чистом.

5) Ауто перите одозго на доле. Прво кров, стакла, па бочне странице.

6) Површину каросерије подијелите на два или четири дијела и перите један по један. Оперете један дио, исперете га водом, па пређете на слиједећи. Тако се шампон неће сушити на лиму и остављати трагове.

7) Препоручује се и коришћење два сунђера – један за горње, обично чистије дијелове, а други за доње, прљавије дијелове каросерије.

8) Не заборавите да оперете прагове и друге скривене дијелове.

9) Након прања, треба обрисати ауто како не би остајали трагови од воде. Најбоље је користити микрофибер крпе (тзв. магичне). Натопите је водом, добро исциједите и затим нежно скупљате воду са кола. Чим се натопи водом, исцједите је. Јеленска кожа такође може да обави посао и многи је користе, али је микрофибер крпа ипак боља. Бришите одозго на доле, исто као што сте прали. Овај дио посла многи возачи највише мрзе: оциједиће се, осушиће се, ко још брише ауто... Ипак, и овај корак је веома важан да би лак сачувао свој сјај.

10) Отворите врата и обришите прагове и друге дијелове на којима се нашла вода.

Како опрати точкове?

Многи, чак и у ауто перионицама, користе разблажену сону киселину како би брже уклонили залијепљену нечистоћу и масноћу. Треба имати у виду да је сона киселина веома агресивна и да може да оштети лак/боју на алу фелнама.

Стога треба користити посебна средства за чишћење алу фелни:

а) Фелне прво добро испрскајте водом и оперите шампоном како би се уклонило што више нечистоће

б) Напрскајте посебно средство за чишћење алу фелни. Обавезно прочитајте упутство за употребу (!!!) – нека средства се остављају да дјелују само 15 или 30 секунди, друга један минут, а трећа и до пет минута.

ц) Након што прође вријеме предвиђено за деловање средства, можете само да исперете фелне, а уколико се прљавштина јаче залијепила можете да се послужите и посебном четком, крпом или сунђером. У овом случају не морате стриктно да пратите упутства за употребу, пошто само испирање неријетко неће бити довољно за уклањање све нечистоће. Наиме, код неких средстава се помиње само испирање.

д) Нипошто не користите средства за чишћење по јаком сунцу или уколико су фелне вреле.

Када су у питању челичне фелне, могу да се користе иста средства. Раткапне можете да скинете пошто ћете их тако лакше опрати, осим уколико се не плашите да ћете их оштетити честим скидањем/стављањем или сте их учврстили пластичним везицама, па не желите да их сјечете.

Како да скинете смолу и птичји измет са вашег аутомобила?

Смола, биљни сок дрвећа и излучевине разних инсеката и птица које живе у гранама могу да направе озбиљну штету на лаку вашег аутомобила. Изузетно је важно да што прије почнете са уклањањем опасних нечистоћа, како им се не би дозволило да започну хемијску реакцију са лаком. Што дуже чекате, већа је могућност да ће доћи до трајног оштећења.

Како уклонити смолу?

Прво оперите аутомобил шампоном, како бисте уочили мјеста на која се смола залијепила. Пожељно је да користите топлу воду. Најефикаснија су специјална средства намијењена управо за уклањање смоле, а можете их наћи у продавницама ауто козметике. Потребно је напрскати мјеста са смолом и обрисати крпом. Пажљиво прочитајте упутство за употребу, како би средство дјеловало што ефикасније.

Уколико нисте у прилици да одмах купите специјално средство за уклањање смоле, постоје разна приручна средства, различите ефикасности.

- медицински алкохол. Натопите вату алкохолом, ставите на смолу, оставите неколико минута и оперите

- уљани разређивач. Натопите вату и благим покретима скидајте смолу. Будите пажљиви, како не би дошло до оштећења лака

- средство за одлеђивање брава. Ставите пар капи на смолу, сачекајте неколико минута и обришите

- маргарин/путер. Дјелује необично, али може да помогне. Намазати дебео слој, оставити дуже да дјелује и опрати

- јестиво уље. Уље раствара смолу, али му је потребно много времена. Стога мјесто са смолом натопите уљем уз помоћ вате или неке крпице и оставите преко ноћи. Ујутро пребришите и оперите. Послужиће и уље за бебе или млијеко за сунчање

Ефикасност сваког од наведених средстава зависи од много фактора, као што су температура ваздуха и саме површине аутомобила, врста нечистоће, дужине стајања… Нипошто не користити нитро разређивач, средства за чишћење кочница или кочионо уље.

У потпуности сте уклонили смолу, биљни сок, медну росу или птичији измет, али су на лаку остале флеке. Шта учинити? Зависи од случаја до случаја. Понекад ће поновно прање или коришћење професионалних средстава помоћи, али често неће.

Тада је једино ријешење полирање. Уколико ни полирање не помогне, што може да се деси ако је нечистоћа дуго била у контакту са лаком, неопходна је озбиљнија (и скупља) интервенција.

Птичији измет најопаснији! Птичји измет уклањајте одмах! Не чекајте да дођете кући или на бензинску пумпу. Ако немате флашу воде у аутомобилу, свратите у прву продавницу, купите воду и марамице и уклоните измет.

Закључак

Лак вашег аутомобила ће временом матирати и добити ситније или веће огреботине колико год га пазили. Прање, сунце, со, паркирање, смола и сок са дрвећа, птичји измет... Оно што можете да урадите како бисте тај процес успорили јесте пажљиво прање уз одговарајућа средства, квалитетно воскирање, повремено полирање (професионално) и слично.

Све зависи од тога колико вам је стало да ауто сија као украс на новогодишњој јелки и колико сте новца/труда/времена спремни да уложите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана