Кина претекла Јапан и извезла највише возила у 2023.

Танјуг
Кина претекла Јапан и извезла највише возила у 2023.

ПЕКИНГ - Кина је на добром путу да постане највећи извозник аутомобила у свијету први пут, захваљујући великом извозу возила у Русију и Мексико, али и све већем коришћењу електричних возила (ЕВ).

Кина је извезла 4,41 милион аутомобила од јануара до новембра, што је за 58 одсто више него у истом периоду прошле године, показали су прелиминарни подаци Кинеског удружења произвођача аутомобила (ЦААМ).

То ставља Кину испред доскорашњег лидера у извозу, Јапана, који је упркос повећању од 15 одсто, извезао 3,99 милиона возила у првих 11 мјесеци ове године,  преноси Никеи Азија.

Очекује се да ће закључно са децембром Јапан да извезе 4,3 милиона возила.

Претходно је Јапан пао са првог мјеста 2016. године, а тада је Њемачка била лидер у извозу аутомобила.

Оваквом резултату Кине највише је допринијела одлична продаја кинеских возила у Русији и Мексику, али и Европи и југоисточној Азији.

Кина је у периоду од јануара до октобра извезла 730.000 аутомобила у Русију, што је седам пута више него у истом временском периоду у 2022. години.

После Русије, Мексиканци су највише куповали кинеска возила, гдје је продато 330.000 аутомобила, што је скок за 71 одсто у односу на прошлу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана