Како се сналазите у вожњи по магли?

Agencije
Како се сналазите у вожњи по магли?

Децембар је један од најнепријатнијих мјесеци за вожњу аутомобила. Ако нема мраза и снега, ту је магла, која је понекад опаснија за возаче од сњежних падавина.

Свакодневно слушамо упозорења надлежних на лошу видљивост и савјете да се брзина возила прилагоди условима саобраћаја. Шта то конкретно значи када на путу наиђемо на маглу?

Прије свега, без обзира на то да ли је ријеч о вожњи по јакој киши, мећави или густој магли, изузетно је важно да као возачи омогућимо благовремено и сигурно заустављање возила како бисмо избјегли евентуалну саобраћајну несрећу и веома опасне ланчана сударе који се у овом периоду године дешавају углавном због пребрзе вожње у условима магле на путу и клизавог коловоза.

Уколико вас задесе услови смањење видљивости и ако имате аутомобил опремљен свјетлима за маглу обавезно их укључите - како предња, тако и задња, не би ли вас они који долазе отпозади прије уочили. Дуга светла заборавите, јер превише реагују са честицама магле, стварају рефлексију и само ће вам отежати вожњу.

Кључно је да све учините како би вас други учесници у саобраћају уочили са што веће удаљености

У случају екстремно лоше видљивости, неки возачи поред свјетала за маглу користе и сва четири жмигавца. Ова стратегија свакако изазива већи опрез код других учесника у саобраћају јер не могу одмах бити потпуно сигурни да ли стојите поред пута или се још увек крећете.

Вожња кроз град по магли је нешто једноставнија јер имате довољно орјентира око себе (уличну расвјету, добру хоризонталну сигнализацију и друге учеснике у саобраћају), брзине кретања су мање, па је вјероватније да ћете остати у својој коловозној траци и, у случају потребе, закочити на вријеме.

Међутим, пјешаци су веома угрожени у условима смањење видљивости, а како их у граду има највише, морате мислити и на њих. Смањите брзину кретања тако да можете ефикасно извести маневре избјегавања и заустављања.

На отвореном путу, у вожњи по магли, брзина вам је највећи непријатељ. Потребно је прилагодити се брзини којом се крећу остали учесници у саобраћају. Јасно вам је да је покушај претицања другог возила раван самоубиству / убиству без обзира на машину коју возите.

Свјетла за маглу су вам јако корисна на отвореном путу јер њихов широк сноп ефикасно успјева да освијетли десну ивицу пута која вам служи као оријентир за вожњу.

Прилагодите се ситуацији

Укључите брисаче с времена на вријеме, како бисте били сигурни да се на вјетробрану није нахватала прљавштина коју магла носи са собом или ситне капљице воде.

Због оних који се налазе иза вас и ради сопствене безбједности, на отвореном путу обавезно укључите и задња свјетла за маглу (данас их има већина модела аутомобила). И не заборавите да их искључите када се видљивост врати на нормалу, јер ће у супротном засљепљивати возаче у аутомобилима иза вашег.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана