Како је стара "лада" из Краљева стигла до САД и зашто кошта 16.000 долара

ГС
Како је стара "лада" из Краљева стигла до САД и зашто кошта 16.000 долара

ЧИКАГО - На улицама Чикага појавила се "лада" у возном стању са краљевачким таблицама, која је постала права сензација

У питању је аутомобил Рудија Пешовића, успјешног привредника из Горњег Милановца, који је јавности познат и као аутомобилиста, а који живи у Чикагу већ неколико деценија.

"Кад сам на огласима видио које цијене достижу необични аутомобили, ријешио сам да покушам да нешто од тога, шта могу да нађем у Србији, пласирам на америчко тржиште", каже Пешовић за Курир.

Ауто је у одличном стању, иако је 1991. годиште, прешао је око 45.000 километара, а осим на огласима може да се види и на улицама "српског града" у Илиноису.

"Тренутно је ми је у посети мој син Лука, који "ладу" возика по граду. Гјде год се појави изазива невероватну пажњу. Не могу да процијеним који су разлози за то, да ли зато што је ауто толико стар или што је руске производње. Интересената има, али још немам купца".

Пешовић каже да ауто није дошао "од Краљева преко Сибира до Беринговог мореуза, ту га пребацио локални скелеџија, и онда лагано преко Аљаске, Јукона, Британске Колумбије...", како пише у шаљивом коментару на Инстаграму:

"Ладу" смо спаковали у транспортни контејнер, како иначе превозимо робу преко океана. Ако буде још интересовања, наставићу да пласирам овакве аутомобиле на територији САД".

Иначе, у Србији се овакав модел може купити често и за мање од 1.000 евра, а на огласу у Чикагу стоји цијена од 16.000 долара.

Што се историјата овог модела тиче, "лада рива" конструисана је 1979, а годину дана касније почела је серијска производња. Био је један од најјефтинијих аутомобила у бившем Совјетском Савезу, а касније и у Русији, а данас је најпопуларнији половни аутомобил на простору највеће земље свијета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана