Како бензинска пумпа зна када је резервоар пун? VIDEO

Г.С.
Како бензинска пумпа зна када је резервоар пун? VIDEO

Можда сте се запитали како се бензинска пумпа на бензинској пумпи сама искључује након што напуните резервоар горива горивом.

Овај видео који је поставио јутјубер Стив Молд показује како систем функционише и фасцинантнији је него што смо очекивали.

Баш као и Стив, претпоставили смо да је пумпа вјероватно користила неки облик електричног сензора да открије када је гориво стигло до врха млазнице пумпе или тако нешто, али заправо постоји неколико занимљивих механизама.

На видео снимку се приказује попречни пресјек млазнице пумпе за гориво тако да можете видјети унутрашње функционисање, а Молд је такође направио неколико различитих модела како би боље илустровао сваки дио пумпе.

Једна од главних карактеристика пумпе коју можда никада раније нисте примјетили је мала рупа која се зове "вентуријев сензор". Иако то звучи као прилично високотехнолошко име за електричну компоненту, то је заправо потпуно флуидан механички сензор, који функционише тако што користи "Вентуријев ефекат".

Моулд демонстрира како функционише Вентуријев ефекат у видеу, користећи Вентуријеву цијев.

Они показују како ваздух који пролази кроз цијев која се сужава у средини доживљава смањење притиска, што усисава течност испод себе - ово је такође слично начину на који мотор са карбуратором мијеша ваздух са горивом на путу до комора за сагоријевање.

За потпуно објашњење како се пумпа сама искључује када гориво дође до краја млазнице, погледајте видео. Покушали бисмо то сами да објаснимо, али Стивови визуелни прикази и јасна објашњења најбоље показују како све то функционише.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана