Kako benzinska pumpa zna kada je rezervoar pun? VIDEO

G.S.
Kako benzinska pumpa zna kada je rezervoar pun? VIDEO

Možda ste se zapitali kako se benzinska pumpa na benzinskoj pumpi sama isključuje nakon što napunite rezervoar goriva gorivom.

Ovaj video koji je postavio jutjuber Stiv Mold pokazuje kako sistem funkcioniše i fascinantniji je nego što smo očekivali.

Baš kao i Stiv, pretpostavili smo da je pumpa vjerovatno koristila neki oblik električnog senzora da otkrije kada je gorivo stiglo do vrha mlaznice pumpe ili tako nešto, ali zapravo postoji nekoliko zanimljivih mehanizama.

Na video snimku se prikazuje poprečni presjek mlaznice pumpe za gorivo tako da možete vidjeti unutrašnje funkcionisanje, a Mold je takođe napravio nekoliko različitih modela kako bi bolje ilustrovao svaki dio pumpe.

Jedna od glavnih karakteristika pumpe koju možda nikada ranije niste primjetili je mala rupa koja se zove "venturijev senzor". Iako to zvuči kao prilično visokotehnološko ime za električnu komponentu, to je zapravo potpuno fluidan mehanički senzor, koji funkcioniše tako što koristi "Venturijev efekat".

Mould demonstrira kako funkcioniše Venturijev efekat u videu, koristeći Venturijevu cijev.

Oni pokazuju kako vazduh koji prolazi kroz cijev koja se sužava u sredini doživljava smanjenje pritiska, što usisava tečnost ispod sebe - ovo je takođe slično načinu na koji motor sa karburatorom miješa vazduh sa gorivom na putu do komora za sagorijevanje.

Za potpuno objašnjenje kako se pumpa sama isključuje kada gorivo dođe do kraja mlaznice, pogledajte video. Pokušali bismo to sami da objasnimo, ali Stivovi vizuelni prikazi i jasna objašnjenja najbolje pokazuju kako sve to funkcioniše.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana